Belastinglatentie in een jaarrekening: wat is het en hoe werkt het?

3 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-02-2024

Een belastinglatentie is belasting die in de toekomst moet worden betaald, maar waarvan een organisatie nu al weet hoeveel het bedrag zal zijn. Latente belastingen komen voort uit tijdelijke verschillen tussen de commerciële en fiscale winst. Het verwerken van belastinglatenties vraagt om expertise en zorgvuldigheid van een professionele accountant. In dit artikel bespreken we het verschil tussen actieve en passieve belastinglatenties, waar de omvang van een belastinglatentie van afhankelijk is en hoe je latente belastingen in de administratie verwerkt.

Op deze pagina:

Wat zijn actieve en passieve belastinglatenties?

Er is een verschil tussen actieve en passieve belastinglatenties. Een actieve belastinglatentie is een bedrag dat in de toekomst van de Belasting kan worden gevorderd. Voorbeelden hiervan zijn belaste voorzieningen of nog herstelbare fiscale verliezen. Een passieve belastinglatentie kan in de toekomst worden gerealiseerd door het verrekenen van de verliezen uit het verleden met de in opvolgende jaren gerealiseerde winsten. Men spreekt hier van belastingschulden. Een passieve belastingverplichting ontstaat als de commerciële waarde van een actief van een jaarrekening hoger is dan de fiscale waarde. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de herwaardering van een pand. Kortom, actieve belastinglatenties zijn belastingvorderingen en passieve belastinglatenties zijn belastingschulden.

Wat is belastinglatentie

Hier is de omvang van de belastinglatentie van afhankelijk

De in aanmerking te nemen belastinglatentie is afhankelijk van een drietal zaken:

  1. Het belastingtarief in de B.V. of de belastingpositie van de koper
  2. De te hanteren rente voor de berekening van de contante waarde (of: actuele waarde)
  3. Het aantal jaren dat de belasting uitgesteld kan worden

Hoe verwerk je de belastinglatentie?

De verwerking van actieve belastinglatenties (belastingvorderingen) gaat op een andere manier dan de boeking van passieve belastinglatenties (belastingschulden). We geven van beiden een voorbeeld hieronder.

Voorbeeld actieve belastinglatentie

Bedrijf X heeft door de crisis een verlies van €100.000 in 2024. Er wordt verwacht dat over twee jaar (dus in de toekomst) het resultaat positief zal zijn. Bedrijf X neemt een actieve belastinglatentie op van €20.000 (€100.000 x 20% belastingtarief):
Omschrijving Debet Credit
Te vorderen VPB (verrekening van verliezen) €20.000 -
Aan Vennootschapsbelasting - €20.000Voorbeeld passieve belastinglatentie

Bedrijf X heeft een werkmachine op de balans staan. Deze werkmachine is aan het begin van 2024 aangeschaft voor €15.000 en wordt commercieel in 5 jaar (20%) afgeschreven. Fiscaal wordt deze in 2 jaar (50%) afgeschreven.

Waarde van de werkmachine commercieel per 31-12-2024: €12.000 (€15.000 x 80%)
Waarde van de werkmachine fiscaal per 31-12-2024: €7.500 (€15.000 x 50%)

Het verschil tussen de commerciële en fiscale waarde is: €4.500. Hiervoor wordt een latentie tegen 20% gevormd. De latentie is dus: €900 (€4.500 x 20%):

Omschrijving Debet Credit
Vennootschapsbelasting (winst- en verlies) €900 -
Aan te betalen VPB (verrekening van verliezen) - €900


Let op: het VPB-tarief is afgenomen naar 15%. Hierdoor is ook de hoogte van de latentie afgenomen en zal eerder de contante waarde worden gehanteerd.
 

Hulp bij de belastingvordering nodig?

Onze professionele fiscale adviseurs hebben jarenlange ervaring in het werkveld. Heb je te veel inkomstenbelasting, loonheffing of btw betaald? Onze fiscalisten behandelen iedere latente belastingvordering afzonderlijk. Vind direct je expert bij Boekhouders.nl! Neem voor de mogelijkheden contact op per telefoon: +31 (0)432003092 of per mail via info@boekhouders.nl.

Wellicht ook interessant voor u:

Direct een geschikte kandidaat vinden die helpt bij je belastingvorderingen? Vul ons aanvraagformulier hieronder in en wij gaan direct voor je aan de slag. Kom in contact met maximaal 3 boekhouders of accountants bij jou in de buurt en kies zelf of je al dan niet een samenwerking start. 👇

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.