Als zzp'er pensioen opbouwen in 2024: hoeveel pensioen sparen zzp?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 15-04-2024

Werken tot de AOW-leeftijd of toch liever vervroegd met pensioen? Als zzp’er bouw je geen pensioen op via de werkgever. Om te voorkomen dat je straks enkel leeft van de AOW (Algemene Ouderdomswet), moet je zelf iets voor je pensioen regelen. Maar hoe bouw je pensioen op als zzp’er? En hoe bereken ik hoeveel ik opzij moet zetten? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Op deze pagina:

Hoeveel pensioen sparen als zzp’er?

Er zijn een hoop verschillende factoren die bepalen hoeveel pensioen je later nodig hebt en hoeveel je per maand of jaar opzij moet zetten. We zetten de belangrijkste factoren voor je op een rijtje:

 • Je leeftijd
 • Je pensioenleeftijd
 • De spaarvorm die je kiest
 • Wel of geen fiscale partner
 • Stijgende of dalende woonlasten
 • Hoelang je wilt blijven doorwerken
 • Toekomstige uitgaven

hoeveel pensioen zzp
Gemiddeld verdient een zzp’er circa € 36.000 bruto per jaar. Er is dan tussen de € 2.000 tot € 3.000 bruto nodig na het pensioen. Houd er dus rekening mee dat sparen voor je pensioen een hoop geduld vergt. 

Zzp pensioen berekenen

Over het algemeen zijn jongere ondernemers eerder van plan om te stoppen met ondernemen dan oudere ondernemers. De gemiddelde leeftijd waarop jongere zzp’ers vervroegd met pensioen gaan ligt volgens een onderzoek van Dutch Network Group rond de 36 jaar. Echter, hiervoor zou je tegen de € 3.000 per maand opzij moeten leggen. Er is geen vast te stellen datum van wanneer je moet beginnen met sparen. Het loont zich om zo vroeg mogelijk te starten met sparen, want dan rendeert je vermogen door.

Om te kijken wat je zelf aan de kant moet leggen, is het verstandig om te kijken naar de eigen gemiddelde bruto-inkomsten en om deze te vergelijken met de AOW- en pensioencijfers. Volgens de overheid heb je een toereikend pensioen als je minstens 70% van je bruto-inkomen overhoudt als pensioen.

Zelf berekenen
Heb je in de laatste 7 jaren ook in loondienst pensioen opgebouwd of als zzp’er gebruik gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan ziet de formule om pensioen te berekenen er als volgt uit:

Jaarruimte 2021 = 13,3% * (jouw bruto-inkomen – AOW franchise) – 6,27 * Factor A - FOR

Hierbij geldt factor A enkel als je ook pensioen via een werkgever hebt opgebouwd. Je kunt deze factor terugvinden op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks ontvangt van je pensioenaanbieder. De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je later AOW krijgt. De voorgeschreven AOW-franchise verschilt per type pensioensysteem.

Hoe kan ik pensioen opbouwen als zzp’er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Denk aan zelf beleggen, laten beleggen, sparen, lijfrente/banksparen of andere manieren. We lichten de verschillende manieren hieronder kort toe. 

 1. Zelf beleggen

  Één van de meest toegepaste mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen als zzp’er, is door zelf te beleggen. Je kunt dan zelf beslissen welke belegging je koopt of in welke fondsen je gaat beleggen. Ook kun je via veel banken zelf beleggen. Een groot voordeel van zelf beleggen is dat je direct bij je geld terecht kunt en dat je inleg na verloop van tijd meer waard kan worden. Maar pas op, er is ook het risico dat je waarde verliest. Afhankelijk van het rendement en het schommelen van de koersen zal je waarde toe of afnemen.
 2. Laten beleggen

  Een ander voor de hand liggende optie is je geld laten beleggen. Het voordeel hiervan is dat je geld wordt beheerd door professionals. Zij hebben verstand van beleggen en weten als beste hoe ze je doel kunnen bereiken. Een nadeel van het uitbesteden van je geldbeleggingen is dat je zelf geen controle hebt en moet betalen voor de dienstverlening. Wel bespaar je hierdoor een hoop tijd, omdat je je niet zelf continu hoeft te verdiepen in de stand van de beurskoersen en dergelijke.
 3. Zelf sparen

  Wellicht levert sparen iets minder op dan beleggen, maar toch is het niet verkeerd om hier mee aan de slag te gaan. Door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten bouw je al aardig wat extra’s op. Echter, vergeet niet dat je nog de vermogensbelasting moet betalen op het moment dat je meer dan € 50.000 hebt gespaard zonder fiscaal partner. Heb je wel een fiscale partner? Dan ligt deze grens bij € 100.000. Voor pensioen heb je zelfs nog veel meer nodig. Een ander nadeel van zelf sparen is dat je het geld niet vastzet en dat je er altijd zelf bij kan. Zo kan het verleidelijk zijn om er alsnog geld vanaf te halen.
 4. Lijfrente of banksparen

  Via lijfrente of banksparen kun je gedurende een bepaalde periode een bedrag sparen op een ‘geblokkeerde rekening’. Je kunt hier dus niet zomaar geld vanaf halen. Later keert de bank of verzekeraar het bedrag in termijnen uit als aanvulling op uw AOW. Een bijkomend voordeel van banksparen is dat je geen vermogensbelasting over het kapitaal hoeft te betalen.
 5. Overige manier van pensioenopbouwen

  Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om geld/pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door je geld in iets anders dan aandelen of lijfrente te steken. Er zijn veel ondernemers die hun geld stoppen in huizen of die in andere ondernemingen investeren.

Verschil tussen lijfrente en banksparen
Er zijn een paar verschillen tussen lijfrente en banksparen. Zo doe je bij lijfrente sparen via een verzekeraar en banksparen zoals de naam al zegt via een bank. Daarnaast komt het rendement bij banksparen voort uit rentevergoeding, terwijl rendement uit lijfrente voortkomt uit winstdeling (de winst die de verzekeraar maakt). Let wel op, je hebt een maximumbedrag dat je per jaar met belastingvoordeel opzij mag zetten.

Tip: spaar je door middel van banksparen? Dan kun je zelf beslissen welk bedrag je per maand, kwartaal of per jaar inlegt. Je kunt dit bovendien op ieder gewenst moment wijzigen.

Pensioen zzp en inkomstenbelasting

Het bedrag dat je stort op je zzp-pensioenrekening mag je ieder jaar aftrekken van je inkomsten als zzp’er. Dit is dan wel vóórdat je hierover belasting betaalt. Dit heet ook wel de lijfrenteaftrek. Hierdoor betaal je een stuk minder inkomstenbelasting. Pas zodra je met pensioen gaat en dit geld opneemt, betaal je belasting. Wel zit er een grens aan wat je van je inkomen als zzp’er mag aftrekken. 

Fiscale oudedagsreserve (FOR) UPDATE: NIET MEER ACTIEF

De FOR was een regeling waarbij je ieder jaar een deel van je winst mocht reserveren voor je pensioen. In 2021 was dit percentage 9,44%, waarbij het bedrag niet hoger mag zijn dan € 9.395,-. De FOR is echter aan het begin van 2023 afgeschaft. 

Let op: Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd.
Fiscale oudedagsreserve FOR

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe kan ik pensioen opbouwen als zzp'er? 
Een vaak toegepaste methode voor is het opbouwen van een individueel pensioen bij een pensioenverzekeraar of bank. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te beleggen in een pensioenfonds of verzekering. Daarnaast kun je sparen voor je pensioen door regelmatig een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening.

Moet ik als zzp'er verplicht pensioen opbouwen? 
Op dit moment is het niet verplicht voor zzp'ers om pensioen op te bouwen. De overheid zit er wel over na te denken om een verplichte pensioenregeling voor zzp'ers in te voeren, dus wellicht verandert dit in de toekomst nog. 

Wanneer moet ik beginnen met het opbouwen van pensioen als zzp'er? 
Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van pensioen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een mooi pensioenbedrag op te bouwen. 

Hoeveel moet ik opzij zetten voor mijn pensioen? 
Dit hangt af van je inkomen en de levensstandaard die je na je pensioen wilt hebben. Een financieel adviseur helpt je bij het bepalen van de benodigde hoogte van je pensioen en het opstellen van een plan om dit doel te bereiken. 

Kan ik mijn opgebouwde pensioen meenemen als ik stop met zzp'en? 
Ja, in de meeste gevallen kun je je opgebouwde pensioen meenemen als je stopt met zzp'en. Dit hangt echter wel af van de voorwaarden van je pensioenverzekeraar of -fonds. 

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik kom te overlijden? 
Als je komt te overlijden, dan gaat je pensioen naar je nabestaanden. Dit kunnen je partner en/of kinderen zijn. Ook hierbij geldt dat de voorwaarden per pensioenverzekeraar of -fonds verschillen. 

Kan ik mijn pensioen eerder laten ingaan dan de standaardleeftijd? 
Ja, in de meeste gevallen kun je je pensioen eerder laten ingaan dan de standaardleeftijd. Houd er echter wel rekening mee dat je dan minder pensioen per maand ontvangt dan wanneer je wacht tot de standaardleeftijd.

Vaste boekhouder voor ondernemers

Er zijn een heleboel mogelijkheden om zelf je pensioen te regelen. Iedere optie heeft voor- en nadelen. Wil je fiscaal gezien zo voordelig mogelijk sparen? De boekhouders in ons netwerk helpen je graag met de volledige boekhouding en het geven van financieel of fiscaal advies.

Start via het formulier hieronder vrijblijvend je aanvraag, dan brengen wij je in contact met maximaal drie boekhouders bij jou in de buurt.

Let op: onze partners prefereren langdurige samenwerkingen boven eenmalige vraagstukken. Voor enkel advies kunnen wij helaas niet bemiddelen.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.