Als zzp'er pensioen opbouwen in 2023: hoeveel pensioen sparen zzp?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-11-2023

Werken tot de AOW-leeftijd of toch liever vervroegd met pensioen? Als zzp’er bouwt u geen pensioen op via de werkgever. Om te voorkomen dat u straks enkel leeft van de AOW (Algemene Ouderdomswet), moet u zelf iets voor uw pensioen regelen. Maar hoe bouwt u pensioen op als zzp’er? En hoe bereken ik hoeveel ik opzij moet zetten? We vertellen u er graag meer in dit artikel. 

Op deze pagina:

Hoeveel pensioen sparen als zzp’er?

Er zijn een hoop verschillende factoren die bepalen hoeveel pensioen u later nodig heeft en hoeveel u per maand of jaar opzij moet zetten. We zetten de belangrijkste factoren voor u op een rijtje:

 • Uw leeftijd
 • Uw pensioenleeftijd
 • De spaarvorm die u kiest
 • Wel of geen fiscale partner
 • Stijgende of dalende woonlasten
 • Hoelang u wilt blijven doorwerken
 • Toekomstige uitgaven

hoeveel pensioen zzp
Gemiddeld verdient een zzp’er circa € 36.000 bruto per jaar. Er is dan tussen de € 2.000 tot € 3.000 bruto nodig na het pensioen. Houd er dus rekening mee dat sparen voor uw pensioen een hoop geduld vergt. 

Zzp pensioen berekenen

Over het algemeen zijn jongere ondernemers eerder van plan om te stoppen met ondernemen dan oudere ondernemers. De gemiddelde leeftijd waarop jongere zzp’ers vervroegd met pensioen gaan ligt volgens een onderzoek van Dutch Network Group rond de 36 jaar. Echter, hiervoor zou u tegen de € 3.000 per maand opzij moeten leggen. Er is geen vast te stellen datum van wanneer u moet beginnen met sparen. Het loont zich om zo vroeg mogelijk te starten met sparen, want dan rendeert uw vermogen door.

Om te kijken wat u zelf aan de kant moet leggen, is het verstandig om te kijken naar de eigen gemiddelde bruto-inkomsten en om deze te vergelijken met de AOW- en pensioencijfers. Volgens de overheid heeft u een toereikend pensioen als u minstens 70% van uw bruto-inkomen overhoudt als pensioen.

Zelf berekenen
Heeft u in de laatste 7 jaren ook in loondienst pensioen opgebouwd of als zzp’er gebruik gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan ziet de formule om pensioen te berekenen er als volgt uit:

Jaarruimte 2021 = 13,3% * (jouw bruto-inkomen – AOW franchise) – 6,27 * Factor A - FOR

Hierbij geldt factor A enkel als u ook pensioen via een werkgever heeft opgebouwd. U kunt deze factor terugvinden op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat u jaarlijks ontvangt van uw pensioenaanbieder. De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover u geen pensioen mag opbouwen, omdat u later AOW krijgt. De voorgeschreven AOW-franchise verschilt per type pensioensysteem.

Hoe kan ik pensioen opbouwen als zzp’er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Denk aan zelf beleggen, laten beleggen, sparen, lijfrente/banksparen of andere manieren. We lichten de verschillende manieren hieronder kort toe. 

 1. Zelf beleggen

  Één van de meest toegepaste mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen als zzp’er, is door zelf te beleggen. U kunt dan zelf beslissen welke belegging u koopt of in welke fondsen u gaat beleggen. Ook kunt u via veel banken zelf beleggen. Een groot voordeel van zelf beleggen is dat u direct bij uw geld terecht kunt en dat uw inleg na verloop van tijd meer waard kan worden. Maar pas op, er is ook het risico dat u waarde verliest. Afhankelijk van het rendement en het schommelen van de koersen zal uw waarde toe of afnemen.
 2. Laten beleggen

  Een ander voor de hand liggende optie is uw geld laten beleggen. Het voordeel hiervan is dat uw geld wordt beheerd door professionals. Zij hebben verstand van beleggen en weten als beste hoe ze uw doel kunnen bereiken. Een nadeel van het uitbesteden van uw geldbeleggingen is dat u zelf geen controle heeft en moet betalen voor de dienstverlening. Wel bespaart u hierdoor een hoop tijd, omdat u niet zelf continu hoeft te verdiepen in de stand van de beurskoersen en dergelijke.
 3. Zelf sparen

  Wellicht levert sparen iets minder op dan beleggen, maar toch is het niet verkeerd om hier mee aan de slag te gaan. Door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten bouwt u al aardig wat extra’s op. Echter, vergeet niet dat u nog de vermogensbelasting moet betalen op het moment dat u meer dan € 50.000 heeft gespaard zonder fiscaal partner. Heeft u wel een fiscale partner? Dan ligt deze grens bij € 100.000. Voor pensioen heeft u zelfs nog veel meer nodig. Een ander nadeel van zelf sparen is dat u het geld niet vastzet en dat u er altijd zelf bij kan. Zo kan het verleidelijk zijn om er alsnog geld vanaf te halen.
 4. Lijfrente of banksparen

  Via lijfrente of banksparen kunt u gedurende een bepaalde periode een bedrag sparen op een ‘geblokkeerde rekening’. U kunt hier dus niet zomaar geld vanaf halen. Later keert de bank of verzekeraar het bedrag in termijnen uit als aanvulling op uw AOW. Een bijkomend voordeel van banksparen is dat u geen vermogensbelasting over het kapitaal hoeft te betalen.
 5. Overige manier van pensioenopbouwen

  Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om geld/pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door uw geld in iets anders dan aandelen of lijfrente te steken. Er zijn veel ondernemers die hun geld stoppen in huizen of die in andere ondernemingen investeren.

Verschil tussen lijfrente en banksparen
Er zijn een paar verschillen tussen lijfrente en banksparen. Zo doet u bij lijfrente sparen via een verzekeraar en banksparen zoals de naam al zegt via een bank. Daarnaast komt het rendement bij banksparen voort uit rentevergoeding, terwijl rendement uit lijfrente voortkomt uit winstdeling (de winst die de verzekeraar maakt). Let wel op, u heeft een maximumbedrag dat u per jaar met belastingvoordeel opzij mag zetten.

Tip: spaart u door middel van banksparen? Dan kunt u zelf beslissen welk bedrag u per maand, kwartaal of per jaar inlegt. U kunt dit bovendien op ieder gewenst moment wijzigen.

Pensioen zzp en inkomstenbelasting

Het bedrag dat u stort op uw zzp-pensioenrekening mag u ieder jaar aftrekken van uw inkomsten als zzp’er. Dit is dan wel vóórdat u hierover belasting betaalt. Dit heet ook wel de lijfrenteaftrek. Hierdoor betaalt u een stuk minder inkomstenbelasting. Pas zodra u met pensioen gaat en dit geld opneemt, betaalt u belasting. Wel zit er een grens aan wat u van uw inkomen als zzp’er mag aftrekken. 

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

De FOR was een regeling waarbij u ieder jaar een deel van uw winst mocht reserveren voor uw pensioen. In 2021 was dit percentage 9,44%, waarbij het bedrag niet hoger mag zijn dan € 9.395,-. De FOR is echter aan het begin van 2023 afgeschaft. 

Let op: Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd.
Fiscale oudedagsreserve FOR

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe kan ik pensioen opbouwen als zzp'er? 
Een vaak toegepaste methode voor is het opbouwen van een individueel pensioen bij een pensioenverzekeraar of bank. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om te beleggen in een pensioenfonds of verzekering. Daarnaast kunt u sparen voor uw pensioen door regelmatig een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening.

Moet ik als zzp'er verplicht pensioen opbouwen? 
Op dit moment is het niet verplicht voor zzp'ers om pensioen op te bouwen. De overheid zit er wel over na te denken om een verplichte pensioenregeling voor zzp'ers in te voeren, dus wellicht verandert dit in de toekomst nog. 

Wanneer moet ik beginnen met het opbouwen van pensioen als zzp'er? 
Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van pensioen. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om een mooi pensioenbedrag op te bouwen. 

Hoeveel moet ik opzij zetten voor mijn pensioen? 
Dit hangt af van uw inkomen en de levensstandaard die u na uw pensioen wilt hebben. Een financieel adviseur helpt u bij het bepalen van de benodigde hoogte van uw pensioen en het opstellen van een plan om dit doel te bereiken. 

Kan ik mijn opgebouwde pensioen meenemen als ik stop met zzp'en? 
Ja, in de meeste gevallen kunt u uw opgebouwde pensioen meenemen als u stopt met zzp'en. Dit hangt echter wel af van de voorwaarden van uw pensioenverzekeraar of -fonds. 

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik kom te overlijden? 
Als u komt te overlijden, dan gaat uw pensioen naar uw nabestaanden. Dit kunnen je partner en/of kinderen zijn. Ook hierbij geldt dat de voorwaarden per pensioenverzekeraar of -fonds verschillen. 

Kan ik mijn pensioen eerder laten ingaan dan de standaardleeftijd? 
Ja, in de meeste gevallen kunt u uw pensioen eerder laten ingaan dan de standaardleeftijd. Houd er echter wel rekening mee dat u dan minder pensioen per maand ontvangt dan wanneer u wacht tot de standaardleeftijd.

Vaste boekhouder voor ondernemers

Er zijn een heleboel mogelijkheden om zelf uw pensioen te regelen. Iedere optie heeft voor- en nadelen. Wilt u fiscaal gezien zo voordelig mogelijk sparen? De boekhouders in ons netwerk helpen u graag met de volledige boekhouding en het geven van financieel of fiscaal advies.

Start via het formulier hieronder vrijblijvend uw aanvraag, dan brengen wij u in contact met maximaal drie boekhouders bij u in de buurt.

Let op: onze partners prefereren langdurige samenwerkingen boven eenmalige vraagstukken. Voor enkel advies kunnen wij helaas niet bemiddelen.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.