Accountant voor estate planning: de juiste ondersteuning en adviezen

5 minuten leestijd

Het is geen leuk onderwerp, maar het is een gebeurtenis waar iedereen mee te maken krijgt: overlijden. Via estate planning kunt u uw vermogen verzorgd overdragen naar de volgende generatie. Het is belangrijk om hier op tijd over na te gaan denken, want uiteindelijk zal ook u een boedelplan moeten opstellen. Lees in dit artikel wat estate planning inhoudt, welke rol een accountant heeft bij het boedelplanningsproces, welke diensten onder estate planning vallen en hoeveel estate planning gemiddeld kost.

 

Op deze pagina:

Wat is estate planning?

Letterlijk vanuit het Engels vertaald betekent estate planning ‘nalatenschapsplanning’. Estate planning richt zich op de juridische en fiscale begeleiding van de overgang van (familie)vermogens. Met estate planning wordt er geprobeerd om fiscaal zo voordelig mogelijk het opgebouwd vermogen over te dragen aan de erfgenamen. De verschuldigde erfbelastingen worden zoveel mogelijk beperkt en daar komt een hoop werk bij kijken. Het gaat bij estate planning niet enkel om belasting beperken, het is een breed werkgebied waarbij verschillende beroepen aan te pas komen, van fiscalist, tot advocaat tot aan de accountant.
Wat is estate planning
Wat is een boedelplan of estate plan?
Een boedelplan of estate plan is een verzameling van juridische afdwingbare hulpmiddelen waarmee wordt bepaald wat er met het vermogen, zowel roerend als onroerend goed, gebeurt na iemands overlijden. Niet ieder boedelplan is hetzelfde, sommige boedelplannen bestaan enkel uit een testament, andere plannen zijn gecompliceerder en bevatten ook bijvoorbeeld een financieel plan. 

Wat is de rol van een accountant bij estate planning?

Het samenwerken met professionals is ongetwijfeld een must, omdat estate planning een zeer breed vakgebied is en u iemand nodig heeft om mee te sparren. Een gekwalificeerde accountant heeft dankzij zijn of haar fiscale kennis een steeds grotere rol bij het boedelplanningsproces. De accountants in ons netwerk zijn op de hoogte van de ingewikkelde regelingen rondom belastingen en estate planning. Hierdoor kunnen zij u adviseren bij iedere beslissing die u neemt. Op deze manier worden de belastingen voor uw nalatenschap geminimaliseerd. Al zeker nu met de ongelooflijk hoge belastingtarieven en inflatie is het belangrijker dan ooit om een professionele accountant aan uw zijde te hebben.

Toekomstverwachtingen schetsen
Een andere manier waarop een accountant u kan helpen bij het boedelplanningsproces, is door u redelijke toekomstverwachtingen te geven. Er zijn helaas nog te veel mensen die niet de noodzaak inzien van het opstellen van een boedelplan, omdat zij denken dat ze weinig vermogen hebben. Het kan echter dat een nalatenschap dat nu een bescheiden waarde heeft, heel belangrijk wordt tegen de tijd dat u komt te overlijden. Een accountant heeft inzicht en kennis van markttrends en financiën en kan hiermee een goede voorspelling maken of de waarde van uw vermogen zal stijgen, dalen of gelijk blijft.

Hulp nodig met uw boedelplan? 

Estate planning diensten

Onder estate planning vallen een hoop verschillende diensten, denk aan; bedrijfsopvolging en overdracht, verzekeringen, testament, financiële planning, vermogen in het buitenland, schenkingen, enzovoorts. We lichten hieronder een aantal diensten uit waarbij onze accountants u graag helpen.

Financiële planning
Als we het over estate planning hebben dan kan financiële planning niet ontbreken. Als u veel geld of onroerend goed achterlaat, dan is er altijd de optie dat successierechten (ook wel erfbelastingen) van toepassing zijn. 

Een goed financieel plan kan de mogelijke belastingdruk voor uw nalatenschap verminderen. Soms kunt u met een goed uitgewerkt plan zelfs successierechten helemaal voorkomen. Zo kunt u zoveel mogelijk van uw vermogen vrijmaken om te distribueren op de manier zoals u dat wil.

estate planning financiële planning

estate planning pensioen
Pensioen
Een ander voordeel van het opstellen van financiële doelen op de korte en lange termijn is dat u leert hoeveel geld u nodig heeft om met pensioen te gaan en hoeveel er nog over is na uw nalatenschap om door te geven aan uw erfgenamen. 

Kijk of uw activa zijn vrijgesteld van schuldeisers, en als ze dat niet zijn, hoe u deze anders moet herpositioneren om ze vrij te stellen van schuldeisers.

Bescherming van activa 
Bij bescherming van de activa wordt uw eigendom zo gestructureerd dat het wordt beschermd tegen degenen die het kunnen proberen over te nemen. 

Uw geld wordt in feite beschermd tegen mogelijke rechtszaken of tegen schuldeisers die uw vermogen willen pakken om aan bepaalde schulden te voldoen. Er zijn verschillende vormen van activabescherming.

estate planning activabescherming

estate planning bedrijfsoverdracht
Bedrijfsopvolging
Ondernemers in een familiebedrijf krijgen vroeg of laat te maken met een bedrijfsoverdracht of gaan het bedrijf overdragen aan de volgende generatie. 

Er komt veel kijken bij een bedrijfsovername, dus het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding ervan. Met een succesvolle bedrijfsoverdracht kunt u een hoop besparen aan belasting.

Vermogen in het buitenland
Ook internationale aspecten spelen een rol bij estate planning. Zo kunt u bijvoorbeeld overwegen om een vakantiewoning aan te kopen in het buitenland. Dit gaat gepaard met juridische en fiscale zaken en uiteraard ook met financiering. 

De accountants in ons netwerk helpen u graag bij het adviseren en begeleiden bij deze financiële en fiscale opgaven.

vermogen buitenland estate planning

estate planning schenkingen
Schenkingen
Door het doen van schenkingen aan bijvoorbeeld uw kinderen of kleinkinderen, kunt u een groot bedrag aan toekomstige erfbelasting besparen. Ook kunt u natuurlijk een persoonlijke reden hebben om al tijdens uw leven te schenken aan de kinderen. 

Zo bent u als (groot)ouder betrokken bij de schenking ervan en het mogelijke plezier wat daaruit voorkomt. Ieder jaar mag u belastingvrij € 3.244 per (klein)kind schenken. Hierover hoeft geen aangifte schenkbelasting te worden gedaan. U mag hier ieder jaar opnieuw gebruik van maken.

Estate planning kosten accountant

De kosten voor het maken van een estate plan of boedelplan kunnen erg verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Een basis doe-het-zelf boedelplan met een paar belangrijke onderdelen zoals een testament en medische richtlijn hoeft niet meer dan tussen de 200 en 500 euro te kosten. Dit bedrag loopt erg uiteen per notaris omdat ieder notariskantoor zijn eigen prijs en service aanbiedt. Aan de andere kant kan het erbij betrekken van een accountant voor de fiscale en financiële planning (of een andere deskundige) al tussen de 500-1000 euro extra kosten. Bij een gecompliceerder boedelplan zullen de kosten hoger liggen.

Echter, het niet hebben van een boedelplan, of nog erger, een slecht gemaakt plan, kan leiden tot nog hogere kosten. Als er een juridische strijd uitbreekt tussen uw familieleden of dierbaren nadat u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent geworden, of als er een probleem in het plan naar voren komt tijdens het proces dat vermogens worden overgedragen, dan kunnen de kosten nog vele malen hoger worden dan bij het opstellen van een uitgebreid en professioneel boedelplan. Bespaar hier dus niet op en laat u helpen door een expert.

Vind een geschikte accountant voor estate planning

Het hebben van een basisplan is belangrijk voor uw familie en dierbaren. U kunt hen middels een boedelplan duidelijk maken wat uw wensen zijn zodat alles goed terecht zal komen. Vind bij Boekhouders.nl een geschikte accountant waarmee u een klik heeft. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot drie offertes aan van professionele accountants bij u in de buurt!

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.