Veel mensen gebruiken de term ‘boekhouder’ en ‘accountant’ door elkaar. Soms onbewust of soms omdat ze het verschil niet weten tussen de twee. Er wordt vaak onterecht gedacht dat accountant de nette term is voor boekhouder. Een boekhouder en accountant zijn niet hetzelfde. In dit artikel vertellen we meer over de verschillen tussen een boekhouder en accountant.
We bespreken de verschillen hieronder één voor één.
Praktijkervaring
Ook heeft een (beginnend) accountant een stuk meer praktijkervaring opgedaan dan een (beginnend) boekhouder, omdat een accountant eerst drie jaar praktijkervaring moet opdoen voordat hij of zij in het Accountantsregister mag worden ingeschreven. Voor een boekhouder zijn er geen verplichtingen wat betreft studies volgen of praktijkervaring opdoen. Toch wil dit niet zeggen dat u een boekhouder direct moet afschrijven, aangezien boekhouders vaak erg gedreven zijn om veel kennis en ervaring op te doen in de vorm van bijvoorbeeld cursussen.
De titel ‘boekhouder’ is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich een boekhouder mag noemen, ondanks dat er geen verplichte studies aan vooraf zijn gegaan. Er zijn uiteraard wel cursussen en opleidingen om tot boekhouder te worden opgeleid, maar het is dus niet verplicht om deze te volgen. Iedereen kan werkzaamheden als boekhouder aanbieden. Wij werken enkel samen met gekwalificeerde en erkende boekhouders, zodat u er zeker van bent dat de boekhouder kennis van zaken heeft.
Een boekhouder daarentegen is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Als de boekhouder een fout heeft gemaakt die financiële schade oplevert voor uw bedrijf, dan kunt de schade niet per se verhalen op de boekhouder. Als een boekhouder geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten dan heeft u geen garantie dat de volledige schade gedekt zal worden. Start u een samenwerking met een administratiekantoor of boekhouder? Vraag dan altijd of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
Moet ik een boekhouder of een accountant inhuren voor mijn bedrijf?
Welke van de twee u nodig heeft, hangt vooral af van de complexiteit van de boekhouding van uw onderneming. Als uw bedrijf klein is en niet zoveel transacties heeft, dan kan het inhuren van een boekhouder voldoende zijn. Heeft u een groter bedrijf (inclusief medewerkers?) met een meer complexe financiële administratie? Dan kan het inhuren van een accountant nuttiger zijn. In sommige gevallen is het inhuren van een accountant verplicht, zoals bij het aanleveren van een accountantsverklaring.
Wat zijn taken die alleen een accountant kan uitvoeren?
Een accountant is bevoegd voor het opstellen en indienen van fiscale aangiften, het uitvoeren van financiële audits, het opstellen van een accountantsverklaring, het adviseren over financiële strategieën en het controleren van de financiële overzichten.
Kan een boekhouder ook een accountant zijn?
Ja, een boekhouder kan een accountant worden door een aanvullende opleiding en certificering te volgen, zoals een CPA-certificering (Certified Public Accountant).
Ook interessant voor u:
Zoekt u een boekhouder of accountant?
Start dan gratis en vrijblijvend een aanvraag via het formulier hieronder. Na een kort gesprek waarin we kort uw wensen en behoeften bespreken brengen we u in contact met drie financieel specialisten bij u in de buurt. U kiest zelf of u al dan niet een samenwerking start met één van onze partners.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.