Waarom is administratie belangrijk is voor uw bedrijf?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-07-2023

Het maken van offertes, opstellen van facturen, archiveren van contracten en ga zo maar door; er komt een hoop kijken bij de financiële administratie van een onderneming. Voor veel ondernemers is dit een grote uitdaging. Waarom is boekhouden zo belangrijk? Als de boekhouding van uw onderneming niet op de juiste manier gebeurt dan kunt u vroeg of laat tegen problemen aanlopen. Hieronder bespreken we een aantal redenen waarom het bijhouden van een gestructureerde boekhouding erg belangrijk is voor uw onderneming.

Op deze pagina:

Het waarom van boekhouden voor ondernemers

Een goede boekhouding en administratie voeren is onmisbaar voor ieder bedrijf. Zonder een geordende boekhouding ontbreekt het aan overzicht en inzicht, staat u voor verrassingen en kunt u minder goed bijsturen. We hebben hieronder de belangrijkste redenen voor u opgesomd waarom geordend boekhouden belangrijk is voor ondernemers. 

waarom boekhouden

Inzicht krijgen in de financiële status van uw onderneming

Als ondernemer maakt u voortdurend beslissingen die de toekomst van het bedrijf vormgeven. Het nemen van de juiste beslissingen zijn cruciaal voor de groei van uw onderneming. De betrouwbaarheid van deze beslissingen verbetert zodra u een beter beeld heeft van uw cijfers. Al zeker als het bedrijf groter wordt dan heeft u feitelijke cijfers nodig om goede beslissingen te kunnen nemen. Middels deze cijfers weet u precies wanneer u moet bijsturen om bedrijfsdoelstellingen te behalen. We raden aan om vanaf het begin van de oprichting van uw onderneming de boekhouding op orde te hebben. Als u eenmaal het overzicht kwijt bent dan wordt het lastig om het overzicht terug te krijgen. 

Beter inzicht voor externe partijen

Daarnaast moet u als ondernemer ook omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. Het is belangrijk om van alle verkopen facturen te maken waar de btw wordt uitgesplitst. U kunt namelijk btw terugvragen over een deel van de inkopen. Meestal moet er per kwartaal aangifte worden gedaan. De inkomstenbelasting betaalt u daarentegen één keer per jaar. Dit is de belasting die u betaalt over de winst. Voor zowel de omzetbelasting als inkomstenbelasting moet u aangifte doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert of u de aangifte op de juiste manier heeft gedaan, waarbij u moet kunnen aantonen dat de boekhouding in orde is. Blijkt de boekhouding niet in orde te zijn? Dan kunt u een boete van de Belastingdienst verwachten. Het is dus voor uzelf én voor de Belastingdienst van belang dat de financiën van uw bedrijf op orde zijn. 

Ook zijn er nog andere externe partijen die een inzicht willen in uw boekhouding. Gaat u bijvoorbeeld het bedrijf ooit doorverkopen? Dan zal de koper geïnteresseerd zijn in de cijfers om op basis daarvan de overnameprijs te beslissen. 

Goede boekhouding noodzakelijk voor hypotheek

Bij het afsluiten van een lening zijn up-to-date cijfers belangrijk. De bank wil dan een overzicht van de jaarcijfers van uw onderneming zien. Als zzp’er heeft u een flexibel inkomen; er zijn weken met veel opdrachten en weken waarin het rustiger is. Echter, zelfs als u net bent gestart met uw onderneming dan is er een kans dat u een hypotheek kunt krijgen. Start een gesprek met uw bank en probeer de bank ervan te overtuigen dat uw inkomen stabiel genoeg is om de hypotheek te betalen. Toon aan welke gunstige doorgroeimogelijkheden uw bedrijf heeft.

Een hypotheekaanvraag is niet mogelijk zonder de juiste documenten. De meeste banken vragen om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren van uw bedrijf om uw inkomen te berekenen. Via een accountantsverklaring toont u aan dat de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoet.

Niet meer voor verrassingen staan

Bij een geordende boekhouding hoort ook het anticiperen op de aankomende aangiftes. Het liefst zet u de btw direct opzij op een aparte rekening zodat u dit niet per ongeluk spendeert. Ook wat betreft de inkomstenbelasting is het handig om wat geld opzij te zetten. Onze boekhouders of accountants helpen u graag bij het berekenen van de hoeveelheid geld die u opzij moet zetten voor de aangiftes. 

Tip: zet liever iets teveel geld opzij dan te weinig!

Geordende boekhouding geeft meer rust

Met een goede administratie creëert u meer structuur in de hectiek van alle bedrijfsfinanciën. Veel boekhouders kiezen ervoor om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma om zo een volledige digitale boekhouding te kunnen voeren. Dergelijke programma’s zijn meestal zo ingesteld dat fouten worden voorkomen en u een goede structuur kunt aanleggen voor de administratie. Als u weet dat alle boekhouding in orde is, geeft u dat gegarandeerd meer rust in uw hoofd.

U bespaart meer tijd

Een andere reden voor het voeren van een goede boekhouding is dat het u een hoop kostbare tijd kan besparen. Als u meteen alle bonnetjes scant en bijhoudt dan wordt het bijhouden van de administratie eenvoudig en sneller. Als u wacht tot het laatste moment dan moet u ongetwijfeld weer zoeken naar die ene factuur. Probeer alle bonnetjes en facturen direct te verwerken, dit bespaart u uiteindelijk flink wat tijd! Op deze manier krijgt u bovendien beter inzicht in welke klanten nog moeten betalen. Een goed debiteurenbeheer is belangrijk voor iedere ondernemer; als een klant niet betaalt dan is ondernemen zinloos.
boekhouding uitbesteden
Er zijn dus verschillende doelen en redenen voor het voeren van een correcte boekhouding. Veel ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding uit te besteden voor bepaalde onderdelen, zoals enkel voor de belastingaangiftes. Een overzicht van de kosten en opbrengsten houden ze dan vaak zelf bij in bijvoorbeeld Excel. In principe wordt er dan dubbel werk verricht, het is beter om één centrale boekhouding op te zetten waarmee alle partijen inzicht hebben in de financiële gezondheid van uw onderneming. 

Wilt u zeker zijn van een correcte boekhouding?

Het vinden van een goede boekhouder kan een grote uitdaging zijn. Niet alleen de ervaring en expertise is belangrijk, maar ook het hebben van een persoonlijke klik. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van de perfecte partner. Al meer dan 500 opdrachtgevers in heel Nederland gingen u voor. Wilt u ook de voordelen van een juiste administratie ervaren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van boekhouders/accountants bij u in de buurt.

Vragen over onze service? Neem gratis contact met ons op via:
Tel: +31 (0)432003092
Mail: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.