Waarom is administratie belangrijk is voor jouw bedrijf?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 29-01-2024

Het maken van offertes, opstellen van facturen, archiveren van contracten en ga zo maar door; er komt een hoop kijken bij de financiële administratie van een onderneming. Voor veel ondernemers is dit een grote uitdaging. Waarom is boekhouden zo belangrijk? Als de boekhouding van je onderneming niet op de juiste manier gebeurt dan kun je vroeg of laat tegen problemen aanlopen. Hieronder bespreken we een aantal redenen waarom het bijhouden van een gestructureerde boekhouding erg belangrijk is voor je onderneming.

Op deze pagina:

Het waarom van boekhouden voor ondernemers

Een goede boekhouding en administratie voeren is onmisbaar voor ieder bedrijf. Zonder een geordende boekhouding ontbreekt het aan overzicht en inzicht, sta je voor verrassingen en kun je minder goed bijsturen. We hebben hieronder de belangrijkste redenen voor je opgesomd waarom geordend boekhouden belangrijk is voor ondernemers. 

waarom boekhouden

Inzicht krijgen in de financiële status van je onderneming

Als ondernemer maak je voortdurend beslissingen die de toekomst van het bedrijf vormgeven. Het nemen van de juiste beslissingen zijn cruciaal voor de groei van je onderneming. De betrouwbaarheid van deze beslissingen verbetert zodra je een beter beeld hebt van je cijfers. Al zeker als het bedrijf groter wordt, dan heb je feitelijke cijfers nodig om goede beslissingen te kunnen nemen. Middels deze cijfers weet je precies wanneer je moet bijsturen om bedrijfsdoelstellingen te behalen. We raden aan om vanaf het begin van de oprichting van je onderneming de boekhouding op orde te hebben. Als je eenmaal het overzicht kwijt bent dan wordt het lastig om het overzicht terug te krijgen. 

Beter inzicht voor externe partijen

Daarnaast moet je als ondernemer ook omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. Het is belangrijk om van alle verkopen facturen te maken waar de btw wordt uitgesplitst. Je kunt namelijk btw terugvragen over een deel van de inkopen. Meestal moet er per kwartaal aangifte worden gedaan. De inkomstenbelasting betaal je daarentegen één keer per jaar. Dit is de belasting die je betaalt over de winst. Voor zowel de omzetbelasting als inkomstenbelasting moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert of je de aangifte op de juiste manier hebt gedaan, waarbij je moet kunnen aantonen dat de boekhouding in orde is. Blijkt de boekhouding niet in orde te zijn? Dan kun je een boete van de Belastingdienst verwachten. Het is dus voor jezelf én voor de Belastingdienst van belang dat de financiën van je bedrijf op orde zijn. 

Ook zijn er nog andere externe partijen die een inzicht willen in je boekhouding. Ga je bijvoorbeeld het bedrijf ooit doorverkopen? Dan zal de koper geïnteresseerd zijn in de cijfers om op basis daarvan de overnameprijs te beslissen. 

Goede boekhouding noodzakelijk voor hypotheek

Bij het afsluiten van een lening zijn up-to-date cijfers belangrijk. De bank wil dan een overzicht van de jaarcijfers van je onderneming zien. Als zzp’er heb je een flexibel inkomen; er zijn weken met veel opdrachten en weken waarin het rustiger is. Echter, zelfs als je net bent gestart met je onderneming dan is er een kans dat je een hypotheek kunt krijgen. Start een gesprek met je bank en probeer de bank ervan te overtuigen dat je inkomen stabiel genoeg is om de hypotheek te betalen. Toon aan welke gunstige doorgroeimogelijkheden je bedrijf heeft.

Een hypotheekaanvraag is niet mogelijk zonder de juiste documenten. De meeste banken vragen om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren van je bedrijf om je inkomen te berekenen. Via een accountantsverklaring toon je aan dat de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoet.

Niet meer voor verrassingen staan

Bij een geordende boekhouding hoort ook het anticiperen op de aankomende aangiftes. Het liefst zet je de btw direct opzij op een aparte rekening zodat je dit niet per ongeluk spendeert. Ook wat betreft de inkomstenbelasting is het handig om wat geld opzij te zetten. Onze boekhouders of accountants helpen je graag bij het berekenen van de hoeveelheid geld die je opzij moet zetten voor de aangiftes. 

Tip: zet liever iets te veel geld opzij dan te weinig!

Geordende boekhouding geeft meer rust

Met een goede administratie creëer je meer structuur in de hectiek van alle bedrijfsfinanciën. Veel boekhouders kiezen ervoor om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma om zo een volledige digitale boekhouding te kunnen voeren. Dergelijke programma’s zijn meestal zo ingesteld dat fouten worden voorkomen en je een goede structuur kunt aanleggen voor de administratie. Als je weet dat alle boekhouding in orde is, geeft je dat gegarandeerd meer rust in je hoofd.

Je bespaart meer tijd

Een andere reden voor het voeren van een goede boekhouding is dat het je een hoop kostbare tijd kan besparen. Als je meteen alle bonnetjes scant en bijhoudt dan wordt het bijhouden van de administratie eenvoudig en sneller. Als je wacht tot het laatste moment dan moet je ongetwijfeld weer zoeken naar die ene factuur. Probeer alle bonnetjes en facturen direct te verwerken, dit bespaar je uiteindelijk flink wat tijd! Op deze manier krijg je bovendien beter inzicht in welke klanten nog moeten betalen. Een goed debiteurenbeheer is belangrijk voor iedere ondernemer; als een klant niet betaalt dan is ondernemen zinloos.
boekhouding uitbesteden
Er zijn dus verschillende doelen en redenen voor het voeren van een correcte boekhouding. Veel ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding uit te besteden voor bepaalde onderdelen, zoals enkel voor de belastingaangiftes. Een overzicht van de kosten en opbrengsten houden ze dan vaak zelf bij in bijvoorbeeld Excel. In principe wordt er dan dubbel werk verricht, het is beter om één centrale boekhouding op te zetten waarmee alle partijen inzicht hebben in de financiële gezondheid van je onderneming. 

Wil je zeker zijn van een correcte boekhouding?

Het vinden van een goede boekhouder kan een grote uitdaging zijn. Niet alleen de ervaring en expertise is belangrijk, maar ook het hebben van een persoonlijke klik. Boekhouders.nl helpt je graag bij het vinden van de perfecte partner. Al meer dan 500 opdrachtgevers in heel Nederland gingen je voor. Wil je ook de voordelen van een juiste administratie ervaren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van boekhouders/accountants bij jou in de buurt.

Vragen over onze service? Neem gratis contact met ons op via:
Tel: +31 (0)432003092
Mail: info@boekhouders.nl

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.