Crypto boekhouder: waar moet ik met cryptoboekhouding rekening mee houden?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 06-03-2024

Cryptocurrency wordt steeds populairder bij zowel particulieren als ondernemingen. In 2009 werd de meest bekende vorm van cryptovaluta (elektronisch geld) uitgebracht, namelijk de Bitcoin. Andere bekende cryptovaluta zijn: Ripple, Ethereum, Litecoin, IOTA en Dash. 

We zullen in het artikel de term Bitcoin aanhouden om cryptocurrency aan te duiden. Wat we bespreken geldt echter voor al deze vormen van elektronisch geld. Lees in dit artikel meer over hoe je Bitcoin in je boekhouding verwerkt, hoe je crypto-aangifte doet en hoe je moet omgaan met koersverschillen in de boekhouding. 

Op deze pagina:

Moet ik belasting betalen over Bitcoin?

De Nederlandse overheid heeft beslist dat Bitcoin geen wettig betaalmiddel is. Hierdoor gelden voor Bitcoin andere regels rondom de belastingen dan voor gebruikelijke munteenheden zoals de euro. Hoe gaat de Belastingdienst dan om met Bitcoin? Wanneer je als particulier in crypto handelt, dan hoef je voor het minen slechts de winst op te geven. ‘Crypto minen’ is het valideren en vastleggen van transacties op de blockchain via een computer. Je berekent de winst door alle gemaakte kosten van de inkomsten af te trekken. Je geeft alleen de koerswinst aan, dus niet de totale opbrengst.


boekhouding cryptovaluta

Verschillende type crypto belastingen - hobby of bedrijfsmatig

Als je crypto doet minen als hobby, dan word je in box 3 belast. Echter, als je crypto mined als bedrijf en consequent winst maakt, dan wordt dit belast als inkomen (box 1). De vraag of je onder hobbymatig minen of bedrijfsmatig minen valt, hangt af van verschillende factoren:

  • Consequent winst behalen
  • Mate van commercieel zijn
  • Mate van activiteit

Voor ondernemers

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en als voor je diensten wordt betaald met Bitcoin of andere cryptovaluta, dan moet je zelf de waarde van de cryptovaluta omrekenen naar de waarde in euro’s op het moment dat de transactie plaatsvindt. Dit bedrag reken je mee in de omzetbelasting.

Let op: je geeft crypto in box 1 op als je een hoofdinkomen uit crypto haalt. Je hebt in dit geval dus geen andere baan naast het handelen en ruilen in crypto.

Heb je een BV die wordt betaald in cryptovaluta? Ook dan moet je deze waarde omrekenen naar de waarde in euro’s. Dit omgerekende bedrag neem je mee in de omzet. Als je BV doet handelen in crypto of Bitcoin doet minen dan moet je de resultaten van zowel het handelen als de resultaten van het minen vermelden op de winst- en verliesrekening.

Voor particulieren

Het bezit van Bitcoin valt in de categorie ‘overige bezittingen’, in box 3 van de belastingen. Er is wel een grote variatie in de koersen, waardoor een deel van het vermogen in box 3 vrijgesteld is van belastingen. Het gaat hierbij om de eerste 50.000 euro van het totale vermogen. Voor fiscaal partners geldt hierbij een vermogen van 100.000 euro heffingsvrij vermogen. Meer hierover later in dit artikel. 

Als een werkgever je salaris uitbetaald in Bitcoin, dan moet de werkgever de waarde omrekenen naar euro’s op het moment van de uitbetaling van je salaris. Doe je crypto's minen als hobby en maak je er geen consistente winst mee als bijverdienste? Dan volstaat het aangeven in box 3. 

Let op: als je zeer actief handelt in cryptocurrency dan kan het zo zijn dat de Belastingdienst dit ziet als inkomen box 1. Schakel een ervaren boekhouder of accountant in die je hierbij kan adviseren.

Crypto belasting en aangifte doen

Over de cryptovaluta hoeft geen btw betaald te worden. De Europese Unie ziet het elektronische geld als puur transactiemiddel zonder een ander doel. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen belasting hoeft te worden betaald over cryptomunten. Je moet ze ieder jaar aangeven op de belastingaangifte.

Sinds een paar jaar specialiseren mensen zich in crypto belastingaangifte. Dit zijn vaak mensen die voor een accountants- belasting- of administratiekantoor hebben gewerkt. Het inschakelen van een professionele boekhouder met ervaring in de cryptocurrency kost geld, maar bespaart ook een hoop geld uiteindelijk. De boekhouder moet de privacy goed kunnen waarborgen en hackers op afstand houden. Je digitale geld moet goed beschermd worden. 

Wat gebeurt er als ik mijn Bitcoin niet opgeef bij de belastingaangifte?

Bij het opzettelijk niet opgeven van je cryptovaluta terwijl je wel boven de drempel van 50.000 uitkomt, dan doe je opzettelijk een onjuiste aangifte. Dit is ook wel belastingfraude. Als je je vermogen in cryptovaluta niet opgeeft bij de belastingaangifte en de Belastingdienst hierachter komt, dan kun je een boete tot 300% van de belasting die je zou moeten betalen kunnen krijgen van de Belastingdienst. 

In het ergste geval kun je strafrechtelijk worden vervolgd. Het niet opgeven van Bitcoins wordt beschouwd als zwart vermogen, met andere woorden een misdrijf. Wist je dat de Belastingdienst tot vijf jaar na de belastingaangifte kan aankloppen om verhaal te halen? Houd alles dus goed bij en vergeet niet om je cryptovaluta mee te nemen in de jaarlijkse belastingaangifte.

Let op: de Belastingdienst kan crypto opsporen. Cryptobeurzen zijn bovendien verplicht om klantgegevens aan de Belastingdienst te geven indien hierom gevraagd wordt.

Als zzp'er beleggen in cryptomunten

Door te beleggen in cryptocurrency kun je als zzp'er een mooi rendement krijgen. Door het slim te investeren in cryptomunten op de juiste momenten, en deze op de juiste momenten te verkopen, kun je een heel pensioen bij elkaar sparen. Kies voor betrouwbare cryptomunten, daarmee kun je eenvoudig beginnen met het beleggen. Bewaar de digitale munten goed in je beveiligde online wallet. Is de koers ineens drastisch gedaald? Koop dan munten bij, in plaats van uit paniek te gaan verkopen! Het hebben van geduld is één van de belangrijkste voorwaarden voor zzp'ers die willen beleggen in cryptomunten. Wees verstandig in het investeren en verkopen ervan, en heb plezier eraan.

Boekhouder cryptocurrency

Boekhouding cryptocurrency en koersverschillen 📈

Cryptomunten veranderen continu van waarde, waardoor je te maken krijgt met koersverschillen in de boekhouding. Het is belangrijk dat er bij facturen met Bitcoins direct wordt omgerekend naar euro’s. Bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl wordt direct door de klant betaald (in Bitcoins als dit gewenst is) en worden de Bitcoins meteen omgerekend naar euro’s, gekeken naar de koers op dat moment. 

Echter, vaak is er een betaaltermijn van meerdere weken. In dat geval is het handig om direct de waarde in euro’s te noteren. Vaak is dit zelfs administratief verplicht. Als je een factuur maakt en je klant ontvangt deze later, dan moet je de koersverschillen oplossen door de factuur na betaling als betaald te bestempelen en dan het tekort of overschot los op te geven als koersverschil. Er zijn verschillende softwaresystemen voor de boekhouding die Bitcoins standaard meenemen in de administratie.

Tip: maak aan het begin van het jaar op 1 januari een printscreen van de koers. Dit is fijn voor wanneer je in maart de belastingaangifte indient en kan helpen bij de onderbouwing van de waarde tegenover de Belastingdienst.

Risico's op witwassen crypto

Als de beveiliging goed is geregeld en de waardering klopt, dan blijft er wel nog een ander risico bestaan: het witwasrisico. Omdat cryptocurrency vaak redelijk anoniem is en via het internet verloopt, is het een makkelijke valuta voor criminelen. Wanneer weet je zeker of de cryptovaluta op de balans van de klant uit een betrouwbare bron komen? Deze zekerheid is er enkel en alleen als de crypto bij een betrouwbare partij is gekocht die onder toezicht van de Nederlandse Bank werkt. Er bestaan daarnaast verschillende softwarediensten die cryptotransacties analyseren en beoordelen of ze direct of indirect geassocieerd zijn aan bijvoorbeeld cybercriminaliteit. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is cryptocurrency boekhouding?
'Cryptocurrency boekhouding' is het boekhoudproces van het bijhouden van financiële transacties en balansen van cryptocurrency.

Hoe werkt cryptocurrency boekhouding voor bedrijven of ondernemers?
Bedrijven en ondernemers die cryptocurrency hebben moeten deze activa opnemen in hun financiële overzicht en in de boekhouding. Dit omvat dus ook het registreren van transacties, het bepalen van de waarde van de activa op de balansdatum en het opstellen van financiële overzichten zoals de winst- en verliesrekening en balans.

Wat zijn de belangrijkste risico's bij cryptocurrency boekhouding?
Een veelgemaakte fout is het verkeerd bijhouden van transacties of het niet volgen van de fiscale wetgeving. Dit kan leiden tot boetes van de Belastingdienst of andere juridische consequenties.

Moet ik een professional inhuren voor mijn cryptocurrency boekhouding?
Het inhuren van een professional voor de boekhouding van je cryptocurrency is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Vooral voor bedrijven met veel transacties of een complexe boekhouding is het inhuren van een professionele boekhouder verstandig. Zo weet je zeker dat de boekhouding volgens de wetgeving wordt gedaan en worden risico's op fouten verminderd.

Ook interessant:

Crypto boekhouder nodig?

De boekhouders in ons netwerk helpen je graag met de verwerking van je Bitcoins in de administratie en aangifte. Dankzij ons landelijke netwerk hebben wij altijd een lokale boekhouder beschikbaar, ook bij jou in de buurt. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend drie offertes aan van boekhouders uit jouw regio. Boekhouders of accountants die interesse hebben in je opdracht zullen binnen 48 uur contact met je opnemen. Vervolgens beslis je zelf of je al dan niet een samenwerking aangaat.

Begin je aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Ontvang gratis offertes

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.