2. Kies een geschikte rechtsvorm
Bij de inschrijving in het Handelsregister moet je een juridiche vorm voor je onderneming opgeven, oftewel een rechtsvorm. Een rechtsvorm beslist onder andere of je de onderneming alleen of met anderen runt en of je aansprakelijk wordt gesteld bij eventuele schulden van het bedrijf. In Nederland bestaan de volgende rechtsvormen: eenmanszaak, BV, NV, VOF, CV, maatschap, vereniging, stichting en coöperatie.
Kies een rechtsvorm die past bij je situatie, overleg samen met je boekhouder wat voor jou de beste optie is om zoveel mogelijk
belastingvoordeel te kunnen behalen.
3. Controleer of je de UBO’s moet inschrijven
Nadat je je rechtsvorm hebt gekozen, moet je alle belanghebbenden (UBO’s) inschrijven. UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. Dit is iemand die de uiteindelijke eigenaar is, of zeggenschap heeft over een organisatie. Dit kunnen ook meerdere mensen zijn (UBO’s). Mensen die hieronder vallen hebben meer dan 25% van de aandelen in een bv. Controleer altijd goed of je voor je rechtsvorm de UBO’s moet inschrijven.
4. Maak een afspraak bij de KvK
Vervolgens ga je een afspraak bij de KvK maken om je onderneming definitief in te schrijven. Het maken van een afspraak gebeurt volledig online via het inschrijfformulier op de website. Vul het formulier zo uitgebreid mogelijk in, dan verloopt de inschrijving bij de KvK op locatie zelf een stuk sneller.
Wat moet ik meenemen naar de KvK?
Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, moet je de volgende zaken meenemen naar de KvK: bedrijfsnaam, keuze rechtsvorm, legitimatiebewijs (ID of paspoort) en je pinpas of creditcard waarmee je de eenmalige kosten kunt betalen van € 51,30.
Doorloop daarna de volgende stappen:
5. Huurovereenkomst of koopovereenkomst meenemen
Ook belangrijk is om de huur- of koopovereenkomst mee te nemen. Dit geldt natuurlijk alleen als je gevestigd bent in een bedrijfspand. Heb je meerdere vestigingen? Neem dan alle overeenkomsten mee naar de KvK. Iedere vestiging krijgt namelijk een uniek vestigingsnummer bestaande uit 12 cijfers. Heb je geen bedrijfspand? Sla dan deze stap over.
6. Zakelijke rekening openen
Het hebben van een
zakelijke rekening is als startende ondernemer ontzettend handig. Hiermee houd je je zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk en gescheiden. Het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar we adviseren je toch om privé en zakelijke rekeningen gescheiden te houden. Op deze manier is de boekhouding een stuk overzichtelijker en weet je beter wat je uitgeeft, of je kunt investeren of nog moet besparen.
Wat zijn de gevolgen van het niet inschrijven bij de KvK?
Als je een onderneming hebt, maar je niet inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), dan kan dit verschillende gevolgen hebben. Denk aan onder andere:
- Zaken doen met andere bedrijven wordt lastig
- Het verkrijgen van een lening zal moeilijk gaan
- Hetzelfde geldt voor het openen van een zakelijke rekening
- Het kan leiden tot boetes van de Belastingdienst
- Of zelfs tot strafrechtelijke vervolging.
Kortom, bedrijven, banken en financiers willen vaak eerst controleren of het bedrijf is ingeschreven bij de KvK. Het is dus wel aan te raden om je onderneming in te schrijven bij de KvK als je van plan bent om zakelijk te handelen.
7. Belang van goede boekhouding voor starters
Een boekhouder brengt je een hoop rust en gemak. Het levert niet alleen rust in het bedrijf, maar ook in je hoofd. Je hoeft niet meer na te denken over de stapels bonnetjes en facturen. Door je boekhouding uit te besteden aan een ervaren boekhouder, weet je zeker dat de boekhouding foutloos verloopt. Zo voorkom je eventuele boetes bij de Belastingdienst. Bovendien attendeert een goede boekhouder je op eventuele fiscale voordelen, die je wellicht nog laat liggen. Zo bespaar je direct een hoop geld.
Ook interessant:
Uitschrijven bij de KvK
Wil je je juist uitschrijven bij de KvK? Hiervoor ga je naar de website van de KvK, vul je je KvK-nummer in en selecteer je het bedrijf dat je wilt uitschrijven. In het formulier wordt gevraagd vanaf welke datum je onderneming stopt, dit kan dus ook een datum in het verleden zijn indien je al bent gestopt. De gegevens stuur je digitaal via DigiD op. Er is een transactie van € 0,01 nodig om je persoonsgegevens te verifiëren.
Let op: als je je hebt uitgeschreven bij de KvK, dan heeft dit ook gevolgen voor bijvoorbeeld je verzekeringen, pensioenfonds, zakelijke bankrekening of andere vergunningen. Informeer bij de KvK waar je op moet letten na de uitschrijving.
Vind een boekhouder in de buurt
Dankzij ons grote landelijke netwerk is er altijd wel een boekhouder bij je in de buurt beschikbaar. Het is belangrijk dat de boekhouder matcht met je wensen en dat er een persoonlijke klik is. Daarom bieden we een gratis service aan voor ondernemers om boekhouders met elkaar te kunnen vergelijken. Start je aanvraag door onderstaand formulier in te vullen, dan zullen wij zo snel mogelijk contact met je opnemen om je aanvraag te bespreken. Vervolgens ontvang je maximaal drie offertes van boekhouders die passen bij je wensen en behoeften.