Hoe intellectueel eigendom inbrengen in een BV?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 04-10-2023

Heeft u nieuw merk, product of concept op de markt gebracht? Dan wilt u dit beschermen zodat niet iemand anders ermee vandoor gaat. U kunt gebruikmaken van verschillende intellectuele-eigendomsrechten. Lees op deze pagina meer over wat intellectueel eigendom is, welk type bescherming het beste bij uw idee of uitvinding past en hoe u intellectueel eigendom in uw (extra) BV inbrengt.

Op deze pagina:

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom (IE) zijn de rechten die uw concepten, uitvindingen of ideeën beschermen. Het zijn in principe absolute vermogensrechten en vormen een onderdeel van het privaatrecht. Intellectuele eigendommen worden als goederen gezien, waardoor ze overdraagbaar en te beschermen zijn. Iedere ondernemer heeft te maken met intellectueel eigendom. Zo is de handelsnaam van uw onderneming ook een intellectueel eigendomsrecht.

Daarnaast houden de meeste ondernemingen zich bezig met innoveren, investeren, marketing en verdere (product)ontwikkeling. Ook hierbij speelt intellectueel eigendom een rol. Zo kunt u uw merken, content, logo’s, domeinnamen, producten, reclame en software laten beschermen. Een onderneming kan het intellectueel eigendom ook extern beschikbaar maken, bijvoorbeeld voor verkoop.

wat is intellectueel eigendom

Let op: het gaat hier om uitgewerkte ideeën, een los idee kunt u niet beschermen. Als het idee is uitgewerkt dan krijgt u automatisch een auteursrecht op het idee.

Waarom is er een intellectueel eigendomsrecht?

Intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) is in het leven geroepen om te voorkomen dat anderen onterecht kunnen profiteren van uw creaties of handelsnaam. Zo kan niemand uw werk namaken, kopiëren, publiceren of verkopen. Er wordt voorkomen dat iemand uw content of logo’s overneemt of andere creaties van uw onderneming ‘steelt’. Vrijwel iedere ondernemer krijgt te maken met IE-rechten, zoals het auteursrecht, merkrecht en het handelsnaamrecht.

Welke intellectuele-eigendomsrechten zijn er?

Intellectuele eigendommen kunnen worden onverdeeld in twee soorten: 

  • Industriële eigendomsrechten: dit is alles wat met zaken doen en bedrijfsvoering te maken heeft.
  • Auteursrecht: bijvoorbeeld software of foto’s. In principe alle unieke creaties.

De twee soorten intellectuele eigendommen bevatten verschillende soorten rechtsgebieden. We hebben deze hieronder voor u opgesomd per type intellectueel eigendom.

Soorten rechtsgebieden onder industriële eigendomsrechten

  • Octrooirecht: dit heeft te maken met uitvindingen. U krijgt exclusief recht (octrooi of patent) op het maken en verkopen van een bepaald type product of proces.
  • Merkenrecht: dit type recht beschermt de logo’s en merknamen. Eigenlijk alles wat specifiek is voor het merk.
  • Modelrecht: dit zijn producten die volgens een model zijn vormgegeven of worden voorzien van een bepaalde tekening. Dit zijn dus echt de uiterlijke verschijningsvormen die worden beschermd.
  • Handelsnamenrecht: dit beschermt de handelsnaam van uw onderneming. Iemand anders kan dus niet zomaar een bedrijf starten met uw naam.
  • Kwekersrecht: dit beschermt telers, bij bijvoorbeeld het beschermen van bepaalde rassen. Het gaat hier uitsluitend om planten, niet om dieren.
  • Streekproducten: dit is een bescherming op landbouwproducten en/of levensmiddelen.
  • Halfgeleidersrecht: dit wordt ook wel chipsrecht genoemd en gaat om het produceren van chips en de rechten hierover. Het is vergelijkbaar met auteursrecht, maar dan specifiek voor halfgeleiders en chips.

Soorten rechtsgebieden onder auteursrecht en aanverwante rechten

  • Auteursrecht: als iemand een unieke creatie maakt, krijgt diegene het exclusieve recht over deze creatie. Denk aan foto’s, software, muziek, schilderijen, etc.
  • Databankenrecht: dit heeft betrekking op een verzameling van werken en heeft met dataverzameling te maken. Er is bescherming van de databank.
  • Naburige rechten: dit heeft betrekking op audiovisuele werken en uitvoeringen en beschermt kunstenaars, omroepen en producenten.

Hoe intellectueel eigendom inbrengen in een BV?

Omdat intellectuele-eigendomsrechten als goederen worden beschouwd, kunnen ze ook worden verkocht of overgedragen. Het kan vanuit fiscaal oogpunt een verstandige keuze zijn om IE-rechten onder te brengen in een vennootschap (een holding of andere bv) die is afgescheiden van de werkmaatschappij. Mocht de werkmaatschappij worden bedreigd door bijvoorbeeld faillissement, dan lopen de IE-rechten aanzienlijk minder risico. 

Het komt daarnaast vaak voor dat een eenmanszaak de overstap maakt naar een BV. De hele onderneming wordt dan bij de oprichting van de BV ingebracht in deze nieuwe rechtsvorm. Het overdragen van de intellectuele-eigendomsrechten gaat hierbij nog wel eens mis. Er is namelijk een akte vereist bij de overdracht. Daarnaast moet er bij de beschrijving een post immateriële vaste activa worden opgenomen en de bijbehorende details over welke rechten zijn overgedragen.

Hoe draag ik IE-rechten over?

Wenst u uw merk-, auteurs- of handelsnaamrecht over te dragen? Dat kan eenvoudig via een schriftelijke akte. Een specialist kan u van de juiste akte voorzien. Met de juiste akte voorkomt u eventuele problemen achteraf en weet u 100% zeker dat de overdracht aan de regels en wetten voldoet, maar ook aan uw wensen.

Voor een IE-overdracht is het volgende vereist:

  • Een geldige titel: er moet een rechtsgeldige titel zijn, zoals een overeenkomst. Hierbij is het belangrijk dat duidelijk is waaruit de IE-rechten bestaan en welke vergoeding er voor de rechten is bepaald.
  • Leveringshandeling: de IE-rechten worden via een daartoe bestemde akte geleverd.
  • Beschikkingsbevoegdheid: de partij die de IE-rechten overdraagt moet beschikkingsbevoegd zijn hiervoor.

Let op: bij overdrachten van octrooien of merken kunnen nog aanvullende vereisten gelden, denk aan inschrijving in het octrooiregister of in het merkregister. De voorwaarden verschillen per type IE-rechten.

Veelgemaakte fout bij IE-rechten door zzp'ers

Een fout die veel zzp'ers maken is om hun intellectueel-eigendomsrechten over te dragen zonder hiervoor betaald te krijgen. Vaak worden de IE-rechten onbewust weggegeven, omdat ze vaak te maken krijgen met standaardbepalingen in algemene voorwaarden of overeenkomsten. Daarin wordt vermeld dat de IE-rechten worden overgedragen aan de oprachtgever. Intellectueel eigendom heeft een waarde, waarvoor u een bepaalde vergoeding terug zou moeten krijgen bij een overdracht. Laat u zich dus uitbetalen en claim de vergoeding die u hoort te krijgen. Lees hieronder hoe u intellectueel eigendom kunt waarderen.

Hoe waardeer ik intellectueel eigendom?

Een intellectueel eigendom heeft net als de onderneming zelf een bepaalde waarde. Het is belangrijk om het intellectueel eigendom op een juiste manier te waarderen. Er wordt bij de waardering van intellectueel eigendom over het algemeen op drie verschillende manieren gekeken:

  1. De markt (de waarde in het economische verkeer): ook wel kostenbenadering genoemd.
  2. De toekomstige geldstromen: ook wel de inkomstenbenadering genoemd.
  3. De kosten die er zijn gemaakt voor het ontwikkelen en bewerkstelligen van het idee of concept en kijken wat het kost om een exacte replica te maken of kopen. Dit wordt ook wel de kostenbenadering genoemd.

hoe waardeer ik intellectueel eigendom
Er wordt ook gekeken naar de mogelijke kansen en risico’s. Op basis van een analyse van deze zaken kan er een indicatie van de waarde van het intellectueel eigendom worden gemaakt. De keuze van welke methode het beste bij uw situatie past, hangt af van het soort intellectueel eigendom en het doel van de waardering. We adviseren u daarom om een professionele partij in de arm te nemen bij het waarderen van het intellectuele eigendom van uw onderneming.

Wat is een IP-licentie?

Intellectueel eigendom wordt ook wel intellectual property (IP) genoemd. Een IP-licentie is een licentieovereenkomst voor intellectueel eigendom en vindt plaats tussen eigenaar van IE-rechten (ook wel licentiegever) en iemand die gemachtigd is om de rechten te gebruiken (ook wel licentiehouder). Dit gebeurt in ruil voor een vergoeding. Voordat iemand een licentieonderhandeling doorvoert, zal de licentiegever eerst de IE-rechten laten taxeren op waarde.

Er zijn verschillende redenen voor een licentieovereenkomst voor IP, zoals:

  • Om het marktaandeel te vergroten.
  • Om de samenwerkingsmogelijkheden te vergroten.
  • Kapitaalinvesteringen en risico’s te minimaliseren wanneer er een nieuwe markt wordt betreden.
  • Extra inkomsten genereren.
  • Het concurrentievoordeel vergroten.

Ook interessant:

Hulp nodig bij het in kaart brengen van financieel overzicht?

Of u nu een eenmanszaak, BV of VOF heeft, iedere rechtsvorm kan intellectueel eigendom vastleggen. Als u uw merknaam of IE-rechten gaat overdragen is het belangrijk dat u een duidelijk financieel overzicht van uw onderneming heeft. De boekhouders in ons netwerk helpen u hier graag mee. 

Vraag via het formulier hieronder gratis offertes aan van boekhouders bij u in de buurt die u helpen bij het verkrijgen van een helder financieel overzicht. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.