Kilometerregistratie zzp bijhouden: hoe zakelijke kilometers bijhouden?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 31-08-2023

Werkt u als zelfstandig ondernemer en moet u zo nu en dan op pad met de auto? Dan krijgt u te maken met kilometerregistratie. Wat houdt kilometerregistratie precies in? Waar moet een goede kilometerregistratie aan voldoen en hoe moet ik de kilometerregistratie bijhouden? Lees het allemaal op deze pagina.  

Op deze pagina: 

Wat is kilometerregistratie?

Een kilometerregistratie is het bijhouden van alle gereden zakelijke kilometers. Het gaat hier dus uitsluitend om zakelijke kilometers, niet uw privéritten. Dit kunnen de zakelijke kilometers in uw bedrijfsauto of zakelijke auto zijn, of de zakelijke kilometers in uw privéauto. 

Vaak worden de termen kilometerregistratie en rittenregistratie door elkaar gebruikt, maar er is een verschil. Als u in een auto van de zaak of bedrijfsauto (werkbus) rijdt, dan moet u kunnen bewijzen dat u minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Hier is alleen een rittenregistratie voor nodig. Als u alleen de zakelijke reiskosten wilt boeken, dan is een eenvoudige kilometerregistratie ook al voldoende. 

kilometerregistratie zzp
 

Kilometerregistratie voor zzp’ers: wanneer bijhouden?

Er zijn in principe twee scenario's: 

 1. U rijdt privékilometers in de auto van de zaak of bedrijfsauto.
 2. U rijdt voor zaken in uw privéauto.

Als u in uw privéauto zakelijke kilometers rijdt, dan wilt u deze zakelijke kilometers kunnen declareren op de zaak. Daar heeft u een kilometerregistratie voor nodig. Het kan daarnaast voorkomen dat de klant of opdrachtgever inzicht wil in de zakelijke kilometers die worden gereden.  

Er zijn kortom twee redenen waarom het verstandig is om een kilometerregistratie bij te houden. U wilt kilometervergoeding ontvangen voor de zakelijke kilometers in uw privéauto. Of u wilt kilometervergoeding ontvangen voor de zakelijke kilometers in uw zakelijke auto.

Uitzonderingen:

 • Heeft u een bestelauto die u uitsluitend zakelijk gebruikt? Dan kunt u 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Dit betekent:
  • Dat u geen rittenregistratie hoeft bij te houden;
  • U hoeft geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik bij uw winstberekening.
 • U heeft een vereenvoudigde rittenregistratie via een regeling voor rijinstructeurs.

Leaseauto kilometerregistratie 
Als u uw leaseauto van de zaak minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. 

Wanneer bijtelling kilometerregistratie betalen?

Heeft u een auto van de zaak of een bedrijfsbusje en heeft u hier minder dan 500 privékilometers mee gereden in een jaar? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk dat u dit middels een kilometerregistratie kunt aantonen bij de Belastingdienst. Heeft u meer dan 500 privékilometers gereden in een jaar in de zakelijke auto / bedrijfsbus? Dan betaalt u wel bijtelling.

Zakelijke kilometers in uw privéauto of privéwerkbus
Heeft u geen auto van de zaak, maar rijdt u wel zakelijke kilometers in uw privéauto? Dan is het een goed idee om ook deze kilometers bij te houden via een registratie. Deze kilometers kunt u namelijk gebruiken voor de kilometervergoeding van € 0,19.

Kilometerregistratie eisen Belastingdienst

Er zijn verschillende eisen van de Belastingdienst waar u aan moet voldoen voor een juiste en volledige kilometerregistratie. De kilometerregistratie moet de volgende gegevens bevatten: 

 • Naam van de bestuurder;
 • Begin- en eindstand van de kilometerteller;
 • Het adres waar u vetrok en aankwam;
 • De gereden route;
 • Datum waarop de route is gereden;
 • Betreft het een privé of zakelijke rit;
 • Indien van toepassing: privé-omrijdkilometers.

Daarnaast moet u de volgende gegevens aanleveren over de auto: 

 • Merk van de auto;
 • Model van de auto;
 • Kentekenplaat;
 • De periode waarin u de auto bezit.

Hoe kilometerregistratie zzp bijhouden?

Er zijn verschillende manieren waarop u de kilometerregistratie bij kunt houden. Sommigen houden het bij op papier, anderen via Excel of digitaal via een rittenregistratiesysteem. We lichten hieronder verschillende manieren toe. 

Kilometerregistratie in Excel

Excel is een eenvoudig programma dat voor iedere zzp’er toegankelijk is. Waarschijnlijk heeft u al een snelkoppeling op het bureaublad van uw computer staan. Met Excel kunt u eenvoudig uw kilometerregistratie bijhouden, maar heeft als nadeel dat het tijdrovend werk is. Bovendien is de kans groter dat u een fout maakt in de administratie. Dus ook al is Excel gratis om te gebruiken, het kan alsnog een hoop geld kosten als u een boete krijgt door een foutieve kilometerregistratie.  

Kilometerregistratie met app

Met een digitaal registratiesysteem via een app weet u zeker dat de gegevens op de juiste manieren worden ingevoerd. Er zijn slechts een paar gegevens die u met de hand moet invullen. Het overgrote deel wordt automatisch door de software ingevuld. Denk aan zaken als de gereden kilometers en de vertrek- en eindlocatie. De registratie verloopt een stuk sneller en de kans op fouten wordt aanzienlijk kleiner. Hierdoor kunt u zich meer focussen op de core business van uw bedrijf en voorkomt u eventuele boetes van de Belastingdienst. 

Kilometerregistratie via GPS

Er zijn ook ondernemers die een GPS-tracker laten inbouwen om iedere rit automatisch te registreren. Op basis van de GPS wordt dan tijdens iedere rit automatisch de gewenste data geregistreerd. U kunt vervolgens alle informatie online op zoeken in de vorm van rapportages.  

Keurmerk kilometerregistratie  
Het enige keurmerk voor onafhankelijke ritregistratiesystemen is RRS. Producten met het RRS Keurmerk voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast voldoen ze aan de regels voor privacy en fraudebestendigheid. U kunt er dus op vertrouwen dat als u een registratiesysteem met RRS Keurmerk kiest, dat het een gedegen en betrouwbaar merk is. 

Let op: het keurmerk wordt alleen aan de registratiesystemen zelf gegeven, niet aan de leveranciers.
kilometerregistratie keurmerk RRS

Geen kilometerregistratie bijgehouden, wat nu?

Bent u vergeten om de kilometerregistratie bij te houden? Dan moet u de bijtelling privégebruik auto verrekenen met de autokosten van uw onderneming. Dit geldt niet als u kunt aantonen dat u op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. In dat geval hoeft u niets te verrekenen.   

Interessante artikelen voor u:

Administratie zzp uitbesteden

Wilt u liever de boekhouding uitbesteden, zodat u een hoop tijd kunt besparen en zeker weet dat alles goed wordt ingevuld? Dan is het belangrijk dat u een geschikte boekhouder of accountant vindt die bij u en uw bedrijf past. 

Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste partner! Vul onderstaand formulier in en kom gratis en vrijblijvend in contact met maximaal 3 boekhouders of accountants bij u in de buurt. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op om uw aanvraag telefonisch te bespreken. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.