Jaarrekening maken, hoe doe ik dat als zzp'er?

5 minuten leestijd

Aan het einde van het jaar  Een jaar waarin de coronacrisis een grote invloed uitoefende op klanten, uitdagingen en de bedrijfsomzet.  Wat doet u met deze jaarcijfers? In dit artikel gaan we in op wat een jaarrekening is, hoe u een jaarrekening kunt lezen en hoe u deze maakt. We beginnen met een omschrijving van wat een jaarrekening inhoudt en wat het doel van een jaarrekening is.

» Wat is een jaarrekening?
» Dit is het doel van een jaarrekening
» Wanneer jaarrekening opstellen?
» Is een jaarrekening verplicht?
» Hoe lees ik de jaarrekening?
» Hoe stel ik de jaarrekening op?

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is hét financieel overzicht van uw onderneming. In de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd over de financiële toestand van een onderneming over het afgelopen boekjaar. Deze wordt zoals de naam al doet vermoeden ieder jaar opnieuw opgesteld. De jaarrekening bestaat uit een balans en de winst- en verliesrekening. De balans is een overzicht van bezittingen, schulden en het eigen vermogen van een bedrijf. Deze bestaat uit twee kolommen die in evenwicht moeten zijn. De winst- en verliesrekening is een overzicht van kosten en opbrengsten tijdens een periode, vaak een jaar. De winst- en verliesrekening wordt ook wel resultatenrekening of exploitatierekening genoemd.

wat is een jaarrekening

Dit is het doel van een jaarrekening

Voor zzp’ers is het belangrijkste doel van een jaarrekening dat er wordt voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Het is vanuit de Belastingdienst verplicht om een geordende en juiste boekhouding bij te houden. Bovendien zijn de balans en de winst- en verliesrekening nodig om belastingaangifte te doen. Ook geeft de jaarrekening een duidelijk inzicht in de financiële toestand van uw onderneming en kunt u lezen hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld ten opzichte van het jaar ervoor. 

Wanneer jaarrekening opstellen?

Uiterlijk vijf maanden na het boekjaar moet de jaarrekening worden voorgelegd aan de aandeelhouders. De aandeelhouders stellen de jaarrekening vast, dit moet binnen twee maanden gebeurt zijn. Acht dagen na de vaststelling moet de jaarrekening worden gedeponeerd bij de KvK. 

Is een jaarrekening verplicht?

Bent u zzp’er of heeft u een eenmanszaak? Dan is een jaarrekening niet verplicht. Toch wordt wel aangeraden om een jaarrekening op te laten stellen, want zo krijgt u een beter inzicht in de financiële gezondheid van uw bedrijf.

Hoe lees ik de jaarrekening?

Vaak is er een hoop verwarring over de manier waarop een jaarrekening moet worden geïnterpreteerd. De jaarrekening bestaat uit vele pagina’s met woorden en getallen waardoor het niet altijd even duidelijk is waar u moet beginnen met lezen. Om u hierbij te helpen leggen we stap voor stap uit naar welke aspecten u moet kijken en hoe u deze moet interpreteren. 

Stap 1: zoek de kern van de jaarrekening
De kern van de jaarrekening bestaat uit de winst- en verliesrekening. Blader door de jaarrekening totdat u bij dit deel uitkomt. Overige informatie is een toelichting op de overzichten.

Stap 2: de winst- en verliesrekening
Bekijk altijd eerst de winst- en verliesrekening bij een jaarrekening, deze ligt namelijk het dichtst bij wat u als ondernemer al weet van uw cijfers. De vraag die wordt beantwoord in de winst- en verliesrekening is: ‘Is uw bedrijf een lucratieve business?’ In de winst- en verliesrekening staat de omzet, kosten en winst over het afgelopen boekjaar. Zijn de getallen veranderd ten opzichte van het vorige boekjaar? Welke producten of diensten hebben voor winst gezorgd? Of welke presteren juist minder goed?

Stap 3: de balans
Na het bestuderen van de winst- en verliesrekening gaat u kijken naar de balans. De balans toont een overzicht van alle bezittingen aan de ene kant van de balans, en toont hoe u deze bezittingen heeft gefinancierd aan de andere kant van de balans. Om de balans te kunnen lezen is het van belang dat u de financiële taal begrijpt. In de cijfers kunt u lezen of de kosten in verhouding staan met de opbrengsten en welke producten of diensten winstgevend zijn (of juist niet).

Hoe stel ik de jaarrekening op?

Bij het opstellen van de jaarrekening begint u met de balans met toelichtingen en de winst- en verliesrekening van dat boekjaar. Dit wordt meestal aangevuld met het jaarverslag dat door het bestuur van de onderneming is geschreven. De jaarrekening sluit aan bij de administratie van het bedrijf, welke weer aansluit bij de facturen, bonnen en bankafschriften. 

Een aantal belangrijke begrippen en hoe u deze berekent:

  • Eigen Vermogen: dit kunt u berekenen door alle schulden af te trekken van alle bezittingen.
  • Werkkapitaal: werkkapitaal toont aan of een bedrijf genoeg financiële middelen heeft om alle benodigde kortetermijnuitgaven te kunnen doen. Het netto werkkapitaal kunt u berekenen door van het bedrag aan vlottende activa de kortlopende schulden af te trekken.
  • Nettoresultaat: het nettoresultaat berekent u op basis van de cijfers die in de winst- en verliesrekening staan. Het bedrijfsresultaat krijgt u door de bedrijfslasten af te trekken van de bedrijfsopbrengsten. Het resultaat voor belasting (brutowinst) berekent u door het verschil tussen de rentebaten en lasten hierbij op te tellen. Het resultaat na belasting (nettoresultaat) krijgt u door de te betalen belasting er vanaf te trekken.

Jaarrekening uitbesteden

Wilt u er zeker van zijn dat uw jaarrekening klopt? Of wilt u graag beter inhoudelijk inzicht in de statistieken van de jaarrekening zodat u deze zelf kunt beoordelen? Wij bieden u gratis offertes aan van 3 professionele boekhouders of accountants bij u in de buurt. Vul onderstaand formulier vrijblijvend in.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.