Wat is een exploitatiebegroting en hoe stel ik deze op?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 22-04-2024

Een exploitatiebegroting is belangrijk bij het vooruit kijken naar de financiële status van je bedrijf. Met deze begroting kun je voor de komende drie jaren inzichtelijk krijgen met welke verwachte winst of verlies je onderneming krijgt te maken. In dit artikel bespreken we wat een exploitatiebegroting is, waarom je deze nodig hebt en hoe je deze opstelt.

Op deze pagina:

Wat is exploitatiebegroting?

Een exploitatiebegroting vormt een onderdeel van het financieel plan van je onderneming, wat weer deel uitmaakt van het ondernemingsplan. In deze begroting worden de verwachte omzet en kosten die je bedrijf in de komende drie jaren gaat maken uiteengezet. Op deze manier weet je als ondernemer wat er nodig is om winst te maken. In principe is een exploitatiebegroting maken een soort van ‘boekhouden in de toekomst’.

wat is exploitatiebegroting

Waarom een exploitatiebegroting maken?

Er zijn verschillende redenen om een exploitatiebegroting op te stellen. Zoals we hierboven al benoemden is het krijgen van inzicht de voornaamste reden. Een exploitatiebegroting geeft je meer houvast in onzekere tijden. Je weet tijdig wanneer je de koers moet bijsturen wanneer de verwachte omzet of kosten in de praktijk anders blijkt uit te pakken dan in de begroting.

Voorwaarde bij (externe) financiers
Daarnaast is een helder financieel plan onmisbaar als je een externe financiering nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een lening bij een bank afsluiten? Dan weergeeft een exploitatiebegroting de levensvatbaarheid van je onderneming. Ook laat je hiermee zien dat je het financieel aankan om een lening te hebben.

Verschil exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting

Het is niet altijd even duidelijk wat het verschil is tussen een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Het verschil tussen de twee is dat je in een exploitatiebegroting de bedragen per jaar begroot en dat de bedragen exclusief btw zijn. Bij een liquiditeitsbegroting worden de inkomsten en uitgaven per maand of kwartaal begroot. Dit geeft uiteindelijk ook een overzicht op jaarbasis. De btw wordt bij een liquiditeitsbegroting wel gebruikt, maar is vermeld in een aparte kolom. Dit geeft extra inzicht in de btw-verrekening bij ieder kwartaal en geeft dus ook een specifieker inzicht in de saldo’s van je liquiditeitsbegroting. 

Let op: bij een exploitatiebegroting houd je rekening met kosten, zoals afschrijvingen.

Verschil met resultatenrekening
Daarnaast wordt de exploitatiebegroting wel eens verward met de resultatenrekening, ook wel resultatenbegroting of winst-en-verliesrekening genoemd. Bij de resultatenrekening worden de resultaten achteraf berekend, nadat de omzet en kosten zijn gemaakt. De exploitatiebegroting maak je vooraf, zodat je kunt inschatten hoe de situatie zal zijn. 

Hoe exploitatiebegroting opstellen?

Er zijn verschillende stappen die je moet doorlopen om een exploitatiebegroting op te stellen.

  1. Omzet en inkoopwaarde bepalen: bepaal eerst hoeveel omzet je denkt te behalen in de komende drie jaar. Bepaal vervolgens de inkoopkosten en trek dit van de omzet af om de brutowinst uit te rekenen.
  2. Bedrijfsresultaten inzichtelijk maken: tel alle overige zakelijke kosten bij elkaar op (denk aan verzekeringen, huisvesting, personeel, enz.) en trek deze kosten van de brutowinst af. Dit is eindelijk je bedrijfsresultaat, of wel de nettowinst uit de onderneming vóórdat de belastingen worden afgetrokken.
    1. Houd bovendien rekening met afschrijvingen.
  3. Belasting aftrekken: trek hierna de inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering van het bedrijfsresultaat af.
  4. Nettowinst berekenen: het bedrag wat je uiteindelijk overhoudt, is de nettowinst. Je kunt ervoor kiezen om een gedeelte van deze winst in je bedrijf te laten zitten, of om dit te gebruiken voor bijvoorbeeld aflossing of uitbreiding.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een voorbeeld voor je uitgewerkt.

Exploitatiebegroting voorbeeld

Onderstaand voorbeeld bevat fictieve bedragen en waarden en geldt puur als voorbeeld.
Brutowinst = Nettowinst - Inkoopwaarde. 

Exploitatiebegroting voorbeeld

Tips voor exploitatiebegroting

We hebben tot slot enkele tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij het opstellen van een exploitatiebegroting.

  • Personeelskosten
    Houd er rekening mee dat de personeelskosten circa 30% hoger zijn dan het brutoloon. Dit kan komen door bijvoorbeeld kosten voor pensioen of verzekeringen.
  • Exploitatiebegroting met of zonder btw?
    Op de exploitatiebegroting gebruikt je bedragen exclusief btw, dus kijk goed of er geen btw in verwerkt zit. Op de liquiditeitsbegroting daarentegen zijn de bedragen wel inclusief btw.
  • Scenario’s uitwerken
    Maak altijd verschillende realistische scenario’s. Niet alleen scenario’s met positieve uitkomsten, maar ook waar de omzet bijvoorbeeld lager uitvalt dan wordt verwacht.
wat is exploitatiebegroting

Exploitatiebegroting uitbesteden

Heb je hulp nodig bij je exploitatiebegroting? Of heb je deze gemaakt en wordt het tijd om de administratie te verwerken? Bespaar een hoop tijd en geld door een ervaren boekhouder bij je in de buurt in te huren. De boekhouders in ons landelijke netwerk helpen je graag met de exploitatiebegroting voor je stichting, bv, eenmanszaak of vof. Door onderstaand formulier in te vullen kunnen we je in contact brengen met maximaal drie verschillende boekhouders bij je in de buurt. Je vergelijkt en kiest zelf met welke boekhouder je een samenwerking start. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.