Vind uw boekhouder voor
Automotive

Vind uw boekhouder voor
Automotive

Boekhouder voor autobedrijf

Als ondernemer in de autohandel krijgt u voortdurend te maken met van allerlei ontwikkelingen. Zo worden auto’s technologisch steeds beter, waardoor ze minder vaak gerepareerd hoeven te worden en is er een oplopend tekort aan vakmensen. Andere uitdagingen in de automotive zijn zaken als veiligheid, duurzaamheid en fiscaliteit. De fiscale regels veranderen namelijk ook continu, waardoor het boekhouden voor uw autobedrijf zeker niet eenvoudig is. Onze boekhouders adviseren en ondersteunen u hier graag bij. Hieronder gaan we er verder op in waarom een ervaren boekhouder voor autohandel nemen belangrijk is en hoe wij u hiermee kunnen helpen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de autohandel

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. U vindt bij ons eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in automotive. We hebben ook boekhouders in ons netwerk beschikbaar die ervaring hebben met het gebruik van een garagesoftware en autoverkopers. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor autohandel in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.
Boekhouder autobedrijf

Belang van goede boekhouding voor autoverkoop

Waarschijnlijk runt u vol passie een prachtig autobedrijf, waarbij klanten tevreden stellen iedere dag weer voorop staat. Echter, vaak blijft het op een goede manier bijhouden van de financiële administratie liggen. Een nauwkeurige boekhouding is volgens de wet verplicht en geeft u bovendien meer inzicht in de financiële gezondheid van de automotive onderneming. Een boekhouder kan u helpen bij het digitaliseren van de financiële gegevens, zoals het omzetten van papieren werkbonnen naar digitale facturen. Onze deskundige boekhouders helpen u hier graag bij!

Btw-aangifte doen als garagebedrijf: btw-margeregeling voor autoverkoop

De verkopen, aankopen en diensten die u met uw autobedrijf doet, beslissen niet alleen uw omzet en winst, maar ze bepalen ook wat u aan de Belastingdienst moet betalen. Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Autobedrijven hebben vaak te maken met de btw-margeregeling.

Btw-margeregeling
Bij de margeregeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over de winstmarge. Dit is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van in dit geval de auto. Als u de auto met winst verkoopt, dan is uw winstmarge positief en moet u btw betalen. Bij een negatieve winstmarge hoeft u geen btw te betalen, maar u krijgt ook geen btw terug. U kunt de negatieve marge in een volgend tijdvak verrekenen. Als u later in het jaar een negatieve, niet-verrekende winstmarge krijgt, dan mag u aan het einde van het jaar een jaarsaldering opstellen. De teveel betaalde btw wordt dan verrekend. Een brief aan de Belastingdienst is een vereiste om de negatieve winstmarge te kunnen laten vaststellen.

Tip: overweeg om aangifte per kwartaal te doen, daarmee wordt de kans op een negatieve marge aanzienlijk kleiner.

Globalisatieregeling automotive

Bij de globalisatiergeling berekent u btw over de totale winstmarge in een aangiftetijdvak. De winstmarge is het saldo van de marge inkopen en de marge verkopen in dat betreffende tijdvak. Alle transacties die met margeverkopen samenhangen moeten een eigen grootboekrekening hebben (met hierin zaken als de voorraad, omzet en kostprijs). U mag bij de globalisatieregeling de negatieve winstmarges verrekenen met de positieve winstmarges. De globalisatieregeling is verplicht bij handel in vervoermiddelen, dus ook voor autobedrijven.
Let op: vergeet niet om zaken als onderdelen mee te nemen in de margeberekening.

globalisatieregeling autobedrijf

Waar op letten bij import-auto’s binnen de Europese Unie?

Wist u dat er op de inkoopfactuur van zowel de margeauto als een btw-auto uit een ander Europees land geen btw in rekening wordt gebracht? Bij de btw-auto is dit het geval vanwege een intracommunautaire verwerving (ook wel: levering binnen de EU). Het is belangrijk voor uw administratie om een duidelijk onderscheid te maken tussen de inkoop van marge-auto’s en btw-auto’s.

Inkoopverklaring of inkoopfactuur

 Als u handelt in margegoederen, zoals autos, dan mag u de margeregeling toepassen. U berekent in dit geval de btw niet over de omzet, maar over het verschil tussen verkoop- en inkoopprijs (dit is de winstmarge). U moet van de Belastingdienst verplicht een inkoopverklaring opstellen als u voor meer dan €500 aan goederen inkoopt bij één leverancier. Het doel hiervan is dat u later kunt aantonen dat u de producten zonder btw heeft gekocht. 

Uit de inkoopverklaring moet duidelijk blijken dat er sprake is van inkoop onder margeregeling. De leverancier verklaart hierbij dat hij voor de auto in het geheel geen btw in aftrek heeft gebracht. Een inkoopverklaring kan achterwege blijven als er een factuur wordt uitgereikt. Op de inkoopfactuur staat dan geen btw vermeld of is er toegelicht dat er sprake is van een levering op basis van de margeregeling.

Van margeauto naar btw-auto

Voor zakelijke klanten kan het interessant zijn om een margeauto als btw-auto te laten factureren, omdat zij een deel van de btw kunnen aftrekken. U kunt per auto kijken of u voor de margeregeling kiest of voor de gewone btw-regeling. We adviseren u om een rekenvoorbeeld uit te werken zodat u na kunt gaan wat uw winst zou zijn bij een btw-transactie ten opzichte van een marge-transactie.

​​Boekhoudprogramma’s autohandel

Veel autobedrijven kiezen ervoor om een boekhoudprogramma te gebruiken zodat de boekhouding wordt gedigitaliseerd en voor een deel zelfs geautomatiseerd kan worden. Zo bespaart u niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop kosten. We raden een software aan waarbij u voorraadregistratie kunt bijhouden en die u kunt koppelen met uw financiële administratie. De boekhouders in ons netwerk hebben ervaring met diverse softwarepakketten voor autobedrijven en delen graag hun kennis en visie met u. 

 

Starten met automotive onderneming

Bent u van plan om een autobedrijf te starten, maar weet u niet zeker wat hier allemaal bij komt kijken? We leggen het u kort uit. Als eerste moet u zich registreren bij de Kamer van Koophandel, waarna u zich registreert bij RDW-erkenningen, verzekeringen regelt en alle processen gaat inrichten. Een RWD is een ‘erkenning bedrijfsvoorraad’ en moet bij de RijksDienst voor het Wegverkeer (RWD) worden aangevraagd door iedereen die een voertuigbedrijf begint en voertuigen inkoopt met als doel verkoop. De voertuigen zelf moeten voldoen aan de verzekeringsplicht. U kunt hiervoor een collectieve verzekering afsluiten bij een verzekeraar, ook wel de Registratie Dekking Bedrijfsvoorraad (RDB). De boekhouders in ons netwerk ondersteunen u graag bij de opstart van uw autobedrijf. 

Tip: start klein en ga dan pas verder uitbreiden. Begin eerst met de verkoop namens andere autohandelaren die u commissie betalen.

Tijd en kosten besparen met administratie autobedrijf

Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kunt u veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor u minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heeft u daarmee sneller de juiste cijfers die u aan uw accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haalt u de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor uw autobedrijf er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de automotive, waardoor u als ondernemer kritisch dient te kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van uw onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van uw bedrijf. Boekhouders.nl helpt u graag bij het vinden van een geschikte automotive boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ontzorgen van autobedrijven met professionele boekhouding

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders en accountants helpen u graag! Vul onderstaand formulier in en kom gratis en vrijblijvend in contact met maximaal drie boekhouders of accountantskantoren bij u in de buurt. U kiest zelf of u al dan niet een samenwerking start met één van de aangedragen partners.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.