Vind je boekhouder voor
Automotive

Vind je boekhouder voor
Automotive

Boekhouder voor autobedrijf

Als ondernemer in de autohandel krijg je voortdurend te maken met van allerlei ontwikkelingen. Zo worden auto’s technologisch steeds beter, waardoor ze minder vaak gerepareerd hoeven te worden en is er een oplopend tekort aan vakmensen. Ook is er de groei naar elektrisch rijden en heeft de automotive sector te maken met andere uitdagingen zoals veiligheid, duurzaamheid en fiscaliteit. De fiscale regels veranderen namelijk ook continu, waardoor het boekhouden voor je autobedrijf zeker niet eenvoudig is. Onze boekhouders adviseren en ondersteunen je hier graag bij. Hieronder gaan we er verder op in waarom een ervaren boekhouder voor autohandel nemen belangrijk is en hoe wij je hiermee kunnen helpen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de autohandel

De marktomstandigheden in de automotive-industrie evolueren voortdurend, en dit heeft directe gevolgen voor verschillende soorten ondernemers, waaronder autobedrijven, autoschadeherstelbedrijven, vrachtwagendealers, leasebedrijven, garages en autodealers. In deze dynamische omgeving is het voor ondernemers van vitaal belang om te begrijpen welke richting de automotive-industrie opgaat. 

Onze gespecialiseerde boekhouders en accountants zijn nauwlettend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de automotive-sector. Ze streven ernaar je altijd te voorzien van de meest actuele en relevante informatie die van invloed kan zijn op je bedrijfsvoering. Hierdoor kun je goed geïnformeerde beslissingen nemen en je bedrijf aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden.
Boekhouder autobedrijf

Belang van goede boekhouding voor autoverkoop

Waarschijnlijk run je vol passie een prachtig autobedrijf, waarbij het tevreden stellen van klanten iedere dag weer voorop staat. Echter, vaak blijft het op een goede manier bijhouden van de financiële administratie liggen. Een nauwkeurige boekhouding is volgens de wet verplicht en geeft je bovendien meer inzicht in de financiële gezondheid van de automotive onderneming. Een boekhouder kan je helpen bij het digitaliseren van de financiële gegevens, zoals het omzetten van papieren werkbonnen naar digitale facturen. Onze deskundige boekhouders helpen je hier graag bij!

Btw-aangifte doen als garagebedrijf: btw-margeregeling voor autoverkoop

De verkopen, aankopen en diensten die je met je autobedrijf doet, beslissen niet alleen je omzet en winst, maar ze bepalen ook wat je aan de Belastingdienst moet betalen. Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Autobedrijven hebben vaak te maken met de btw-margeregeling.

Btw-margeregeling
Bij de margeregeling bereken je de btw niet over je omzet, maar over de winstmarge. Dit is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van in dit geval de auto. Als je de auto met winst verkoopt, dan is je winstmarge positief en moet je btw betalen. Bij een negatieve winstmarge hoef je geen btw te betalen, maar je krijgt ook geen btw terug. Je kunt de negatieve marge in een volgend tijdvak verrekenen. Als je later in het jaar een negatieve, niet-verrekende winstmarge krijgt, dan mag je aan het einde van het jaar een jaarsaldering opstellen. De teveel betaalde btw wordt dan verrekend. Een brief aan de Belastingdienst is een vereiste om de negatieve winstmarge te kunnen laten vaststellen.

Tip: overweeg om aangifte per kwartaal te doen, daarmee wordt de kans op een negatieve marge aanzienlijk kleiner.

Globalisatieregeling automotive

Bij de globalisatiergeling bereken je btw over de totale winstmarge in een aangiftetijdvak. De winstmarge is het saldo van de marge inkopen en de marge verkopen in dat betreffende tijdvak. Alle transacties die met margeverkopen samenhangen moeten een eigen grootboekrekening hebben (met hierin zaken als de voorraad, omzet en kostprijs). Je mag bij de globalisatieregeling de negatieve winstmarges verrekenen met de positieve winstmarges. De globalisatieregeling is verplicht bij handel in vervoermiddelen, dus ook voor autobedrijven.
Let op: vergeet niet om zaken als onderdelen mee te nemen in de margeberekening.

globalisatieregeling autobedrijf

Waar op letten bij import-auto’s binnen de Europese Unie?

Wist je dat er op de inkoopfactuur van zowel de margeauto als een btw-auto uit een ander Europees land geen btw in rekening wordt gebracht? Bij de btw-auto is dit het geval vanwege een intracommunautaire verwerving (ook wel: levering binnen de EU). Het is belangrijk voor je administratie om een duidelijk onderscheid te maken tussen de inkoop van marge-auto’s en btw-auto’s.

Inkoopverklaring of inkoopfactuur

 Als je handelt in margegoederen, zoals auto's, dan mag je de margeregeling toepassen. Je berekent in dit geval de btw niet over de omzet, maar over het verschil tussen verkoop- en inkoopprijs (dit is de winstmarge). Je moet van de Belastingdienst verplicht een inkoopverklaring opstellen als je voor meer dan €500 aan goederen inkoopt bij één leverancier. Het doel hiervan is dat je later kunt aantonen dat je de producten zonder btw hebt gekocht. 

Uit de inkoopverklaring moet duidelijk blijken dat er sprake is van inkoop onder margeregeling. De leverancier verklaart hierbij dat hij voor de auto in het geheel geen btw in aftrek heeft gebracht. Een inkoopverklaring kan achterwege blijven als er een factuur wordt uitgereikt. Op de inkoopfactuur staat dan geen btw vermeld of is er toegelicht dat er sprake is van een levering op basis van de margeregeling.

Van margeauto naar btw-auto

Voor zakelijke klanten kan het interessant zijn om een margeauto als btw-auto te laten factureren, omdat zij een deel van de btw kunnen aftrekken. Je kunt per auto kijken of je voor de margeregeling kiest of voor de gewone btw-regeling. We adviseren je om een rekenvoorbeeld uit te werken zodat je na kunt gaan wat je winst zou zijn bij een btw-transactie ten opzichte van een marge-transactie.

​​Boekhoudprogramma’s autohandel

Veel autobedrijven kiezen ervoor om een boekhoudprogramma te gebruiken zodat de boekhouding wordt gedigitaliseerd en voor een deel zelfs geautomatiseerd kan worden. Zo bespaar je niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop kosten. We raden een software aan waarbij je voorraadregistratie kunt bijhouden en die je kunt koppelen met je financiële administratie. De boekhouders in ons netwerk hebben ervaring met diverse softwarepakketten voor autobedrijven en delen graag hun kennis en visie met je. 

 

Starten met automotive onderneming

Ben je van plan om een autobedrijf te starten, maar weet je niet zeker wat hier allemaal bij komt kijken? We leggen het je kort uit. Als eerste moet je je registreren bij de Kamer van Koophandel, waarna je je registreert bij RDW-erkenningen, verzekeringen regelt en alle processen gaat inrichten. Een RWD is een ‘erkenning bedrijfsvoorraad’ en moet bij de RijksDienst voor het Wegverkeer (RWD) worden aangevraagd door iedereen die een voertuigbedrijf begint en voertuigen inkoopt met als doel verkoop. De voertuigen zelf moeten voldoen aan de verzekeringsplicht. Je kunt hiervoor een collectieve verzekering afsluiten bij een verzekeraar, ook wel de Registratie Dekking Bedrijfsvoorraad (RDB). De boekhouders in ons netwerk ondersteunen je graag bij de opstart van je autobedrijf.

Automotive en duurzaamheid

 In de automotive-industrie zal het Klimaatakkoord aanzienlijke gevolgen hebben. Vanaf 2040 is het vereist dat alle nieuwe auto's geen emissies meer veroorzaken. Deze verandering zal invloed hebben op verschillende aspecten van de branche, zoals de verkoop van nieuwe voertuigen, de markt voor tweedehands auto's, de service- en onderhoudswerkzaamheden, en de bredere dienstverlening op het gebied van mobiliteit. Het is essentieel om te begrijpen hoe deze sectorveranderingen van invloed kunnen zijn op zowel bedrijven als consumenten. 

Tip: start klein en ga dan pas verder uitbreiden. Begin eerst met de verkoop namens andere autohandelaren die je commissie betalen.

Tijd en kosten besparen met administratie autobedrijf

Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kun je veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor je minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heb je daarmee sneller de juiste cijfers die je aan je accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haal je de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor je autobedrijf er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de automotive, waardoor je als ondernemer kritisch dient te kijken naar je manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van je onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van je bedrijf. Boekhouders.nl helpt je graag bij het vinden van een geschikte automotive boekhouder die je administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ontzorgen van autobedrijven met professionele boekhouding

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders en accountants helpen je graag! Vul onderstaand formulier in en kom gratis en vrijblijvend in contact met maximaal drie boekhouders of accountantskantoren bij jou in de buurt. Je kiest zelf of je al dan niet een samenwerking start met één van de aangedragen partners.

Begin je aanvraag (100%) vrijblijvend

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.