Vind je boekhouder voor
Klusbedrijf

Vind je boekhouder voor
Klusbedrijf

Boekhouder voor klusbedrijf

Werk je als zzp timmerman, schilder, loodgieter of heb je een ander klusbedrijf? Dan is het zoeken van nieuwe opdrachten en het opnemen klussen je voornaamste zaak. Je probeert grote en kleine klussen te combineren en je klanten tevreden te stellen. Kortom, klusbedrijven hebben het hartstikke druk. En dan komt er ook nog de boekhouding en het opstellen van offertes bij kijken. We gaan in dit artikel verder in op alles over boekhouding voor klusbedrijven.

Op deze pagina:

Belang van boekhouding voor klusbedrijven

Het is belangrijk om als zelfstandig klusser een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie van je klusbedrijf. Bovendien is een nauwkeurige boekhouding volgens de wet verplicht. Een professionele boekhouder wijst je op zaken die aandacht nodig hebben, zodat je tijdig kunt bijsturen. De boekhouders in ons netwerk verzorgen graag je administratie. Zo houd je meer tijd over voor de zaken waar je het liefst mee bezig bent: klussen. 

boekhouder klusbedrijf

Btw-aangifte doen als zzp-klusser

Iedere ondernemer voor de Belastingdienst in Nederland moet belastingaangifte doen. De aankopen en diensten die je met je klusbedrijf doet, beslissen niet alleen je omzet en winst, maar beslissen ook wat je aan de Belastingdienst moet betalen. Sinds 2009 geldt er een laag btw-tarief voor schilder- en stukadoorswerk. Het 9%-tarief geldt ook als je hoofdaannemer bent en het werk uitbesteedt aan een onderaannemer.

Dit btw-tarief geldt alleen op klussen die gerelateerd zijn aan schilderwerk. Werkzaamheden zoals het vervangen van de ramen, het herstellen van metselwerk of het vochtvrijmaken van een kelder vallen daar dus niet onder. Deze werkzaamheden vallen onder het reguliere tarief van 21%. Voorheen was er ook een btw-verlaging op de arbeidskosten bij de renovering en het herstel van woningen. Deze regeling is in 2015 komen te vervallen.

Fiscale voordelen als zzp timmerman, schilder, hovenier

Als zelfstandig ondernemer heb je gelukkig recht op verschillende belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en ondernemersaftrek. Daarnaast is de expertise van ambachten onmisbaar. Om zzp’ers in het vakmanschap te ondersteunen zijn er regionaal ook verschillende subsidieregelingen beschikbaar gesteld. De overheid had in het verleden verschillende subsidieregelingen om woningverbetering te stimuleren. Helaas zijn veel van deze regelingen door bezuinigingen aangescherpt of verdwenen.

Eigen klusbedrijf starten

Heb je de wens om aan de slag te gaan als zzp timmerman, schilder, loodgieter, stukadoor, hovenier, of metselaar? Dan wil je eerst weten waar je allemaal rekening mee moet houden bij de start. Zo zul je gereedschap en een bus moeten regelen. Ook de bedrijfsvoering moet worden geregeld, zoals het maken van facturen, voeren van marketing en het bijhouden van de boekhouding. Bij Boekhouders.nl hebben we jarenlange ervaring in het ondersteunen van startende zelfstandig ondernemers. 

Ook interessant:

Werkbus kopen of leasen?

Twijfel je of je een werkbus moet kopen of leasen? Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan zowel het leasen als kopen van een bedrijfsbus. Koop je via je eenmanszaak een bedrijfsbus op je naam, dan kun je de brandstof als aftrekpost opgeven. Wel moet er bijtelling worden betaald voor privégebruik. Leasen is voor een wat grotere, duurdere werkbus een goede optie, omdat je de bus dan niet in één keer hoeft te betalen. Een nadeel van leasen is dat je meestal vastzit aan een leasecontract van ongeveer 3 tot 5 jaar. Is een voordeligere bus voldoende? Dan is het beter om te kopen. 

Waar inkopen doen als klusbedrijf?

Zoek je professioneel gereedschap voor je volgende klus? Of je nu zzp’er bent voor een onderhoudsbedrijf, aan de slag gaat als stukadoor of werkt als schilder, er zijn genoeg bouwmarkten die speciale regelingen hebben voor zelfstandige klussers. In 2021 kwam volgens een prijspeiling van zzp-nederland de ProfiService van Hornbach als voordeligste naar voren. Grote bouwmarkten in Nederland met services voor zzp’ers zijn onder andere:

 • Gamma
 • Karwei
 • Multimate
 • Praxis
 • Hubo

Voldoen aan veiligheidswetgeving (VCA)

Met een VCA-certificaat toon je aan dat je in staat bent om veilig te werken. Hierbij wordt rekening gehouden met de gezondheid, veiligheid en het milieu van jezelf en anderen. Vaak is het hebben van een VCA-certificaat verplicht wanneer je aan het werk gaat voor een aannemer.

In principe is een VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) niet voor iedere zzp’er verplicht. Een VCA bedrijfsgecertificeerde (hoofd)aannemer mag alleen een ZZP-er inhuren die gekwalificeerd is op VGM-gebied. Hij of zij beschikt over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL). Als zzp’er kun je wel als onderaannemer worden ingeschakeld door een aannemer met een VCA-bedrijfscertificaat. Je moet dan wel beschikken over een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), een VCA VOL-certificaat en alle arbeidsmiddelen waarmee je werkt moeten zijn goedgekeurd.

VCA klusbedrijf

Hoofdaannemer en onderaannemer klusbedrijf

Je bent hoofdaannemer als een opdrachtgever een overeenkomst aangaat met je klusbedrijf. In veel gevallen zul je zelfstandig de klus uitvoeren, maar soms schakel je andere zzp’ers in om samen de klus aan te pakken. De onderaannemers (de andere zzp’ers) kunnen dan de btw naar je verleggen.

Voer je een klus uit voor een ander (groter) aannemersbedrijf? Dan ben je de onderaannemer. Je hebt in dit geval een overeenkomst met een andere ondernemer en niet met de opdrachtgever. Je kunt de btw dan naar de hoofdaannemer verleggen.

Kosten boekhouder voor klusbedrijf

De kosten van boekhouders voor klusbedrijven verschillen sterk per boekhouder. De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding. Deze vergoeding hangt onder af van het aantal jaren ervaring en de omvang van je klusbedrijf. Een boekhouder met enkele jaren ervaring kost ongeveer 45 euro per uur, terwijl een meer ervaren boekhouder al snel vanaf 75 euro per uur zal vragen. Iedere boekhouder of accountant mag in principe zelf beslissen welk tarief ze hanteren. Door een aanvraag te starten kunnen we je matchen aan maximaal drie boekhoudkantoren bij jou in de buurt. Je vergelijkt en kiest zelf met welke boekhouder je een samenwerking start. 

Boekhouding klusbedrijf uitbesteden

Door boekhouding uit te besteden kun je veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor je minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heb je daarmee sneller de juiste cijfers die je aan je accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haal je de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor je onderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen.

Vind bij Boekhouders.nl je boekhouder voor:

 • Timmerman
 • Schilder
 • Stukadoor
 • Metselaar
 • Sloopwerker
 • Dakdekker
 • Overige vaklieden.

Boekhouder voor timmerman

Steeds vaker worden vak timmermannen ingehuurd voor werkzaamheden bij mensen thuis. De meeste zzp timmermannen kunnen niet stilzitten en verzetten ook in het weekend behoorlijk wat werk. Als zelfstandig timmerman heb je het dan ook razend druk. In je vrije tijd ben je niet graag bezig met belastingzaken. Wij begrijpen dat maar al te goed. Door je boekhouding uit te besteden aan een van onze professionele boekhouders bespaar je een hoop tijd en geld.

Boekhouder voor schilder

Als zelfstandig schilder moet je ook btw rekenen en afdragen. De keuze is aan jou wanneer je de aangifte doet. Het is belangrijk om de boekhouding goed bij te houden zodat er geen onnodige fouten worden gemaakt in de btw-aangiftes. Veel zzp schilders kiezen ervoor om de boekhouding uit te besteden aan een professional bij hen in de buurt. Wij hebben verschillende boekhouders beschikbaar in ons netwerk die ervaring hebben met de bouwsector. Zij ontzorgen je graag van de boekhouding.

Boekhouder voor stukadoor

Als stukadoor, of stucer, ben je druk in de weer met het afwerken van wanden en plafonds. Zo help je mensen om te kunnen genieten van hun nieuwe keuken of hun nieuwe huis startklaar te maken voor een nieuwe inrichting. Je bent continu druk bezig met al het kluswerk en besteed je tijd liever aan het afwerken van renovatie- of nieuwbouwwoningen. Vind een boekhouder voor zzp stukadoor door ons formulier in te vullen.

Boekhouder voor metselaar

Ben je gestart als zelfstandig metselaar? Stapelen de opdrachten zich op? Dan heb je steeds minder tijd over voor de boekhouding. Het is belangrijk om je administratie goed bij te houden en op tijd de btw-aangiftes in te dienen. Doe je dit niet, dan kun je bij een controle een boete van de Belastingdienst verwachten. Voorkom dit door je belastingzaken uit te besteden aan een expert. 

Boekhouder voor sloopwerker

Als sloper heb je het doel om de grond vrij te maken. Dit doe je door roerend of onroerend goed compleet af te breken. Daarnaast voer je voorbereidende werkzaamheden uit voor andere vaklieden zoals timmermannen, metselaars, reparateurs etcetera. Kortom, als zelfstandig sloopwerker heb je het maar druk. In het begin zal het nog goed te doen zijn om al je boekhoudkundige taken via een online boekhoudprogramma uit te voeren, maar naarmate je meer opdrachten binnenkrijgt wordt dit lastig om bij te houden. Vind een boekhouder voor je klusbedrijf bij Boekhouders.nl. 

Boekhouder voor dakdekker

Ben je benieuwd naar fiscale voordelen voor je klusbedrijf als zelfstandig dakdekker? De boekhouders in ons netwerk adviseren je graag hierover. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche en weten welke veranderingen in regels en wetgevingen zijn doorgevoerd. Ervaar geen stress om belastingzaken meer door je administratie uit te besteden aan een professionele boekhouder. 

Vind boekhouder voor klusbedrijf

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles, btw-aangiftes en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen je graag!

Vul onderstaand formulier in en dan brengen we je in contact met maximaal drie boekhouders. We nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je wensen te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.