Andere cultuur, betere weersomstandigheden, een hoop nieuwe kansen.. Denk je erover na om een bedrijf te starten in het buitenland? Voor steeds meer ondernemers klinkt dit idee aanlokkelijk. Toch is ondernemen in het buitenland vooral heel hard werken. Er komen een hoop stappen bij kijken om een onderneming buiten Nederland op te richten. In dit artikel benoemen we een aantal belangrijke stappen en regels waar je rekening mee moet houden bij het starten van een bedrijf in het buitenland.
Op deze pagina:
Registreer je onderneming
Bijna ieder land heeft een register voor ondernemingen. Het verschilt per land hoe lang het duurt om je onderneming in te schrijven. Ook de kosten hiervan verschillen per land.
Er wordt bij btw een onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen die binnen en buiten de Europese Unie plaatsvinden. Daarbij is het eveneens belangrijk om te weten of je afnemer ook een ondernemer is (een btw-nummer heeft) of een particuliere afnemer is. We benoemen hieronder de btw-regels voor aan de ene kant goederen importeren en exporteren, en aan de andere kant diensten importeren en exporteren.
Geen bedrijfsactiviteiten meer in Nederland
Als er geen activiteiten meer blijven bestaan in Nederland, dan moet je als ondernemer aan de KVK doorgeven dat de onderneming in Nederland stop wordt gezet. Als je je niet uitschrijft dan blijf je verantwoordelijk voor zaken als belastingaangifte en verzekeringen. Bespreek je verhuisplannen altijd met je boekhouder en stel vragen aan de Belastingdienst of aan de KVK zodat de verhuizing van je onderneming zonder problemen verloopt.
Welke stappen doorloop ik om een bedrijf in het buitenland te starten vanuit Nederland?
De stappen die je doorloopt om een bedrijf in het buitenland op te starten variëren afhankelijk van het land waarin je het bedrijf wilt starten. Over het algemeen doorloop je de volgende stappen:
Moet ik belasting betalen in zowel Nederland als het land waarin mijn bedrijf is gevestigd?
Dit hangt af van de belastingregels van het land waarin je bedrijf gevestigd is. Soms moet je in beide landen belasting betalen, maar het kan ook voorkomen dat je gebruik kunt maken van belastingverdragen om een dubbele belastingheffing te voorkomen.
Hoe kan ik de financiering regelen voor mijn bedrijf in het buitenland?
Je kunt de financiering in het buitenland regelen door lokale investeerders te vinden, crowdfunding platforms te gebruiken of te kijken naar Nederlandse subsidies of leningen. Stel hiervoor een zakelijk plan op.
Kan ik Nederlandse bedrijven en instanties inschakelen om te helpen bij de opstart van mijn bedrijf in het buitenland?
Nederlandse bedrijven en instanties die je kunnen helpen bij de start van je bedrijf in het buitenland zijn de Kamer van Koophandel (KvK) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook interessant:
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.