Enkelvoudige of dubbele boekhouding: wat zijn de verschillen?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 23-02-2023

Weet u niet zeker of u een enkelvoudige (vereenvoudigde) of een dubbele boekhouding wilt voeren? Geen zorgen, u bent niet de enige die tegen deze vraag aanloopt. Vaak laten starters de boekhouding direct over aan een boekhouder, maar het is beter dat u zelf ook op de hoogte bent van de twee soorten boekhouding. De keuze die u maakt, heeft gevolgen voor uw onderneming. In dit artikel leggen we het verschil tussen enkelvoudig of dubbel boekhouden uit en gaan we in op de voor- en nadelen van beiden.

Op deze pagina:

Wat is enkelvoudige boekhouding?

Enkelvoudige boekhouding wordt ook wel vereenvoudigde boekhouding genoemd. Dit is dan ook de meest eenvoudige boekhouding die een onderneming kan voeren en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Aankoopboek: deze omvat de facturen en creditnota’s aan uw leveranciers
  • Verkoopboek: deze omvat de facturen en creditnota’s aan uw klanten
  • Inventarisboek: deze omvat een beschrijving en waardering van de voorraad
  • Financieel dagboek: deze wordt opgesplitst in zowel een kasboek als een bankboek

Al deze onderdelen samen vormen de enkelvoudige boekhouding.

enkelvoudig of dubbel boekhouden

Voor wie is enkelvoudige boekhouding geschikt?

Eigenlijk alleen kleine ondernemingen zoals eenmanszaken, zzp'ers of freelancers komen in aanmerking voor dit type boekhouding. De jaaromzet dient in dit geval kleiner te zijn dan € 500.000, exclusief btw. Overstijgt uw onderneming na verloop van tijd de € 500.000? Dan schakelt u verplicht over naar een dubbele boekhouding. Gaat u beginnen als starter? Dan is de kans groot dat u een enkelvoudige boekhouding mag voeren. Ongeveer 60% van de starters richt dan ook een eenmanszaak op.

Wat zijn de voor- en nadelen van enkelvoudige boekhouding?

Enkelvoudige boekhouding is uitgevonden om de boekhouding van kleinere ondernemingen en freelancers te vereenvoudigen. Met een enkelvoudige boekhouding worden alleen de inkomsten en uitgaven bijgehouden. Een groot voordeel is dus de tijd die u hiermee kunt besparen. Echter, tegenwoordig zijn er een hoop geautomatiseerde digitale boekhoudsystemen beschikbaar, waardoor u überhaupt al meer tijd bespaart. Een nadeel van enkelvoudige boekhouding is dat het ontbreekt aan diepgang. U kunt bijvoorbeeld niet een balans met bezittingen, schulden en vorderingen opstellen. Een enkelvoudige boekhouding kan dus niet als een beleidsinstrument worden ingezet.

Wat is dubbel boekhouden of 'dubbele boekhouding'?

Een dubbele boekhouding is iets diepgaander en complexer dan een enkelvoudige boekhouding. Dubbel boekhouden bestaat naast een dagboek ook uit een grootboek. Naast het bijhouden van inkomsten en uitgaven bent u verplicht een bewijskrachtige betaling te boeken. Elke verrichting wordt dubbel geboekt, daarom heet dit type boekhouding ‘dubbele boekhouding’. Er is een creditkant en een debetkant, waarvan beide zijden aan elkaar gelijk moeten zijn zodat de boekhouding in evenwicht blijft.

Voor wie is dubbel boekhouden geschikt?

In tegenstelling tot eenvoudige boekhouding is dubbel boekhouden geschikt voor natuurlijke personen met een jaarlijkse omzet die hoger ligt dan € 500.000. Bij vennootschappen (bv's, nv’s, etc.) moet er ongeacht de grootte van de omzet een volledige boekhouding worden gevoerd volgens het principe van dubbele boekhouding. 

Wat zijn de voor- en nadelen van dubbele boekhouding?

Dubbele boekhouding heeft grote voordelen vergeleken met enkelvoudige boekhouding. Het grootste voordeel is dat u met dubbele boekhouding een gedetailleerd beeld heeft van uw bedrijfsvoering. Hierdoor bent u in staat om meer doordacht strategische beslissingen te nemen en staat u bij een conflict met een fiscus sterker in uw schoenen. Een nadeel kan zijn dat de bedrijfsvoering openbaar wordt. U bent namelijk verplicht om ieder jaar de jaarrekening door te sturen naar de KvK. Hier kunnen andere mensen ook uw jaarrekening inzien.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is enkele boekhouding?
Bij enkele boekhouding worden financiële transacties slechts één keer geregistreerd. Er vindt dus geen dubbele boekhouding plaats. Enkelvoudige boekhouding is een stuk eenvoudiger en wat minder nauwkeurig dan dubbele boekhouding. Voor kleine ondernemingen zoals eenmanszaken volstaat een enkele boekhouding. 

Wat is dubbele boekhouding?
Bij dubbele boekhouding wordt iedere financiële transactie twee keer geregistreerd, namelijk één keer als credit en één keer als debet. Dit betekent dat er ook twee boekhoudingen zijn voor iedere transactie. Dubbele boekhouding is nauwkeuriger dan enkelvoudige boekhouding en biedt ook meer inzicht in de financiële status van uw bedrijf dan een enkele boekhouding.

Wat zijn de voordelen van dubbele boekhouding?
Een groot voordeel van dubbele boekhouding is dat het nauwkeuriger is dan een enkele boekhouding. Omdat transacties bij een dubbele boekhouding twee keer worden geregistreerd, is het makkelijker om fouten te ontdekken en te verbeteren. Een ander voordeel van dubbele boekhouding is dat het meer inzicht geeft in de financiële gezondheid van uw bedrijf, omdat het de relatie tussen de verschillende accounts en transacties laat zien. 

Wat zijn de nadelen van enkele boekhouding?
Het grootste nadeel van enkele boekhouding is dat het minder nauwkeurig is dan dubbele boekhouding. Er is slechts één boekhoudkundige boeking voor elke transactie, wat het moeilijker kan maken om fouten op te sporen en te corrigeren. Bovendien biedt enkele boekhouding minder inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf, omdat het niet dezelfde mate van detail biedt als dubbele boekhouding.

Welk type boekhouding moet ik gebruiken voor mijn bedrijf?
De keuze voor enkele of dubbele boekhouding hangt af van de grootte en complexiteit van uw bedrijf. Heeft u een klein bedrijf, zoals een eenmanszaak of vof? Dan kan enkele boekhouding al voldoende zijn. Groeit uw bedrijf en wordt de boekhouding complexer? Dan is dubbele boekhouding waarschijnlijk een betere keuze. Houd daarnaast rekening met de wettelijke vereisten en boekhoudkundige normen die er in uw land gelden. 

Kan ik overschakelen van enkele boekhouding naar dubbele boekhouding?
Het is mogelijk om van enkele naar dubbele boekhouding over te gaan, maar dit kost wel wat tijd en inspanning. Alle gegevens moeten namelijk worden overgezet naar het nieuwe boekhoudsysteem. We raden aan om een professionele boekhouder in te schakelen die u helpt om uw boekhouding op orde te brengen. De boekhouders in ons netwerk helpen u graag verder, vul gratis en vrijblijvend het contactformulier in onderaan deze pagina.

Ook interessant:

Dubbele boekhouding uitbesteden?

Wilt u graag de boekhouding uitbesteden? We hebben een geschikte boekhouder met de gewenste ervaring beschikbaar! Vul het aanvraagformulier hieronder in en wij gaan direct voor u aan de slag. Kom in contact met maximaal drie boekhouders of accountants bij u in de buurt. Nadat u uw aanvraag heeft ingevuld nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op om uw wensen en behoeften voor een boekhouder te bespreken. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.