Wat is dubbel boekhouden en is dit voor mij relevant?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 29-08-2022

Weet u niet zeker of u een enkelvoudige of een dubbele boekhouding wilt voeren? Geen zorgen, u bent niet de enige die tegen deze vraag aanloopt. Vaak laten starters de boekhouding direct over aan een boekhouder, maar het is beter dat u zelf ook op de hoogte bent van de twee soorten boekhouding. De keuze die u maakt, heeft gevolgen voor uw onderneming. In dit artikel leggen we het verschil tussen enkelvoudig of dubbel boekhouden uit en gaan we in op de voor- en nadelen van beiden.

Op deze pagina:

Wat is enkelvoudige boekhouding?

Enkelvoudige boekhouding wordt ook wel vereenvoudigde boekhouding genoemd. Dit is dan ook de meest eenvoudige boekhouding die een onderneming kan voeren en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Aankoopboek: deze omvat de facturen en creditnota’s aan uw leveranciers
  • Verkoopboek: deze omvat de facturen en creditnota’s aan uw klanten
  • Inventarisboek: deze omvat een beschrijving en waardering van de voorraad
  • Financieel dagboek: deze wordt opgesplitst in zowel een kasboek als een bankboek

Al deze onderdelen samen vormen de enkelvoudige boekhouding.

enkelvoudig of dubbel boekhouden

Voor wie is enkelvoudige boekhouding geschikt?

Eigenlijk alleen kleine ondernemingen zoals eenmanszaken, zzp'ers of freelancers komen in aanmerking voor dit type boekhouding. De jaaromzet dient in dit geval kleiner te zijn dan € 500.000, exclusief btw. Overstijgt uw onderneming na verloop van tijd de € 500.000? Dan schakelt u verplicht over naar een dubbele boekhouding. Gaat u beginnen als starter? Dan is de kans groot dat u een enkelvoudige boekhouding mag voeren. Ongeveer 60% van de starters richt dan ook een eenmanszaak op.

Wat zijn de voor- en nadelen van enkelvoudige boekhouding?

Enkelvoudige boekhouding is uitgevonden om de boekhouding van kleinere ondernemingen en freelancers te vereenvoudigen. Met een enkelvoudige boekhouding worden alleen de inkomsten en uitgaven bijgehouden. Een groot voordeel is dus de tijd die u hiermee kunt besparen. Echter, tegenwoordig zijn er een hoop geautomatiseerde digitale boekhoudsystemen beschikbaar, waardoor u überhaupt al meer tijd bespaart. Een nadeel van enkelvoudige boekhouding is dat het ontbreekt aan diepgang. U kunt bijvoorbeeld niet een balans met bezittingen, schulden en vorderingen opstellen. Een enkelvoudige boekhouding kan dus niet als een beleidsinstrument worden ingezet.

Wat is dubbel boekhouden of 'dubbele boekhouding'?

Een dubbele boekhouding is iets diepgaander en complexer dan een enkelvoudige boekhouding. Dubbel boekhouden bestaat naast een dagboek ook uit een grootboek. Naast het bijhouden van inkomsten en uitgaven bent u verplicht een bewijskrachtige betaling te boeken. Elke verrichting wordt dubbel geboekt, daarom heet dit type boekhouding ‘dubbele boekhouding’. Er is een creditkant en een debetkant, waarvan beide zijden aan elkaar gelijk moeten zijn zodat de boekhouding in evenwicht blijft.

Voor wie is dubbel boekhouden geschikt?

In tegenstelling tot eenvoudige boekhouding is dubbel boekhouden geschikt voor natuurlijke personen met een jaarlijkse omzet die hoger ligt dan € 500.000. Bij vennootschappen (bv's, nv’s, etc.) moet er ongeacht de grootte van de omzet een volledige boekhouding worden gevoerd volgens het principe van dubbele boekhouding. 

Wat zijn de voor- en nadelen van dubbele boekhouding?

Dubbele boekhouding heeft grote voordelen vergeleken met enkelvoudige boekhouding. Het grootste voordeel is dat u met dubbele boekhouding een gedetailleerd beeld heeft van uw bedrijfsvoering. Hierdoor bent u in staat om meer doordacht strategische beslissingen te nemen en staat u bij een conflict met een fiscus sterker in uw schoenen. Een nadeel kan zijn dat de bedrijfsvoering openbaar wordt. U bent namelijk verplicht om ieder jaar de jaarrekening door te sturen naar de KvK. Hier kunnen andere mensen ook uw jaarrekening inzien.

Ook interessant:

Dubbele boekhouding uitbesteden?

Wilt u graag de boekhouding uitbesteden? Wij hebben een geschikte boekhouder met de gewenste ervaring beschikbaar! Vul het aanvraagformulier hieronder in en wij gaan direct voor u aan de slag. 

Heeft u vragen over onze service? U kunt gerust contact opnemen per e-mail of telefoon:
Tel: +31 (0)432003092
Mail: info@boekhouders.nl

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.