Weet u niet zeker of u een enkelvoudige (vereenvoudigde) of een dubbele boekhouding wilt voeren? Geen zorgen, u bent niet de enige die tegen deze vraag aanloopt. Vaak laten starters de boekhouding direct over aan een boekhouder, maar het is beter dat u zelf ook op de hoogte bent van de twee soorten boekhouding. De keuze die u maakt, heeft gevolgen voor uw onderneming. In dit artikel leggen we het verschil tussen enkelvoudig of dubbel boekhouden uit en gaan we in op de voor- en nadelen van beiden.
Op deze pagina:
Al deze onderdelen samen vormen de enkelvoudige boekhouding.
Wat is dubbele boekhouding?
Bij dubbele boekhouding wordt iedere financiële transactie twee keer geregistreerd, namelijk één keer als credit en één keer als debet. Dit betekent dat er ook twee boekhoudingen zijn voor iedere transactie. Dubbele boekhouding is nauwkeuriger dan enkelvoudige boekhouding en biedt ook meer inzicht in de financiële status van uw bedrijf dan een enkele boekhouding.
Wat zijn de voordelen van dubbele boekhouding?
Een groot voordeel van dubbele boekhouding is dat het nauwkeuriger is dan een enkele boekhouding. Omdat transacties bij een dubbele boekhouding twee keer worden geregistreerd, is het makkelijker om fouten te ontdekken en te verbeteren. Een ander voordeel van dubbele boekhouding is dat het meer inzicht geeft in de financiële gezondheid van uw bedrijf, omdat het de relatie tussen de verschillende accounts en transacties laat zien.
Wat zijn de nadelen van enkele boekhouding?
Het grootste nadeel van enkele boekhouding is dat het minder nauwkeurig is dan dubbele boekhouding. Er is slechts één boekhoudkundige boeking voor elke transactie, wat het moeilijker kan maken om fouten op te sporen en te corrigeren. Bovendien biedt enkele boekhouding minder inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf, omdat het niet dezelfde mate van detail biedt als dubbele boekhouding.
Welk type boekhouding moet ik gebruiken voor mijn bedrijf?
De keuze voor enkele of dubbele boekhouding hangt af van de grootte en complexiteit van uw bedrijf. Heeft u een klein bedrijf, zoals een eenmanszaak of vof? Dan kan enkele boekhouding al voldoende zijn. Groeit uw bedrijf en wordt de boekhouding complexer? Dan is dubbele boekhouding waarschijnlijk een betere keuze. Houd daarnaast rekening met de wettelijke vereisten en boekhoudkundige normen die er in uw land gelden.
Kan ik overschakelen van enkele boekhouding naar dubbele boekhouding?
Het is mogelijk om van enkele naar dubbele boekhouding over te gaan, maar dit kost wel wat tijd en inspanning. Alle gegevens moeten namelijk worden overgezet naar het nieuwe boekhoudsysteem. We raden aan om een professionele boekhouder in te schakelen die u helpt om uw boekhouding op orde te brengen. De boekhouders in ons netwerk helpen u graag verder, vul gratis en vrijblijvend het contactformulier in onderaan deze pagina.
Ook interessant:
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.