Uurtarief bepalen als zzp’er in 2024? Tips

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 11-04-2024

Van plan om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, maar heb je nog geen idee welk uurtarief je kan vragen? Je bent niet de enige. Het aantal nieuwe jonge ondernemers in Nederland neemt ieder jaar flink toe. Het vaststellen van het uurloon als zzp’er is één van de lastigste dingen bij het beginnen voor jezelf. Wij helpen je op weg met een aantal tips en tricks om het uurtarief te bepalen voor zelfstandige ondernemers.

Op deze pagina:

Bereken gewenste jaarinkomen

Het is belangrijk om met je uurtarief niet te hoog te gaan zitten, want dan schrik je misschien klanten af. Echter, als je te laag gaat zitten, dan maak je te weinig omzet en kom je niet goed rond. Begin voor je het uurtarief gaat vaststellen daarom eerst eens met het uitrekenen van je gewenste jaarinkomen. Bereken eerst alle zakelijke kosten en kijk daarna hoeveel je iedere maand moet overhouden om in je levensonderhoud te voorzien. Houd daarbij rekening met niet alleen noodzakelijke uitgaven, maar ook aan sparen en leuke uitgaven (vakanties, uitjes, etentjes). Hieronder gaan we in op onkosten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een begroting als zzp’er.
uurtarief zzp

Verschillende soorten onkosten berekenen

Bij het starten van een eigen bedrijf, zoals de start van een BV of eenmanszaak, moet je rekening houden met extra kosten. Zo weet je precies wat je op zakelijk gebied allemaal uitgeeft of in de toekomst nog gaan uitgeven. We hebben de meest voorkomende onkosten voor je op een rijtje gezet.

 • Administratiekosten
  Als je ervoor kiest om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder, of om gebruik te maken van een boekhoudpakket, dan zul je de kosten hiervan in het uurtarief moeten verwerken. Deze kosten komen namelijk iedere maand of ieder jaar terug.
 • Huisvestingskosten
  Huur je een kantoorpand of een andere ruimte? Dan moet je rekening houden met deze kosten, omdat je deze terug zal moeten verdienen met de omzet die je maakt. Houd een deel van je inkomsten hiervoor apart.
 • Telefoonkosten en internet
  Als ondernemer kun je niet zonder telefoon en internet. Misschien moet je vaak bellen vanuit het buitenland tegen hoge kosten. Vaak gaan klanten er al vanuit dat deze kosten in je uurtarief verwerkt zitten, waardoor je gemaakte uren en kosten hoger komen te liggen dan dat je vooraf had berekend. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken met je klanten over de verwachte extra kosten. Houd geld apart voor je telefoon- en internetabonnement.
 • Vervoerskosten
  Voor sommige klanten zul je de nodige kilometers moeten afleggen. Dit kan per auto of per openbaar vervoer. Maak een schatting van deze kosten en neem ze mee in je begroting. Daarnaast adviseren we een zakelijke rekening af te sluiten, waarin je alle zakelijke uitgaven gesplitst houdt van de privé-uitgaven. Het afsluiten van een zakelijke rekening geeft je meer inzicht in de financiële gesteldheid van je bedrijf.
 • Marketing- en advertentiekosten
  Voor je acquisitie en het uitbreiden van de klantenkring maak je waarschijnlijk gebruik van marketing of advertenties. Adverteren is een goede manier om snel meer leads en klanten te genereren. Verwerk de kosten van de marketing- en advertentiekosten in je uurtarief als je hier structureel mee werkt.
 • Verzekeringen / pensioenregeling
  Als zelfstandig ondernemer ben je zelf geheel verantwoordelijk voor zaken als arbeidsongeschiktheid, ziekte en je pensioen. Bekijk hoeveel je betaalt voor verschillende premies en verwerk dit in je uurtarief.
 • Cursussen of opleidingen
  Om je kennis over je vakgebied op peil te houden kun je ervoor kiezen om regelmatig cursussen of opleidingen te volgen. Op deze manier blijft je dienst kwalitatief sterk en kun je de klant op de best mogelijke manier blijven adviseren. Verwerk ook deze kosten in je uurtarief.
 • Inventaris
  Onder inventaris vallen alle spullen die je nodig hebt voor je onderneming. De spullen zijn nodig om de dienst of goederen te kunnen blijven leveren. Denk aan voorraden, computers om mee te werken, meubilair, enzovoorts.

De boekhouders in ons netwerk geven je graag fiscale tips, zoals welke aftrekposten voor zzp'ers relevant zijn en onder welke fiscale verplichtingen je valt als zelfstandig ondernemer.

Tip: maak ook een apart potje voor belastinguitgaves, zoals de inkomstenbelasting.

Hoeveel uur wil je werken?

Als we even uitgaan van een gemiddeld fulltime werkjaar, dan kom je uit op 260 werkdagen. Houd er rekening mee dat je op sommige dagen ook administratie moet bijwerken of naar je klanten moet reizen. Uren die je steekt in het reizen of in de boekhouding, kun je niet zomaar doorberekenen aan klanten of aan je opdrachtgever. Maak daarom ook een schatting van de niet-declarabele uren, zoals reistijd, acquisitie, administratie en het (verder) ontwikkelen van je product of dienst. Als startende zzp’er heb je waarschijnlijk niet het hele jaar door volgeboekt met opdrachten, schat daarom de declarabele uren iets lager in aan het begin. Op deze manier kan het later alleen maar meevallen. 

Ook interessant:

uurtarief zzp

Overzicht van gemiddelde uurtarieven

De verschillen tussen tarieven kunnen zeer groot zijn voor verschillende beroepen. Het betekent echter niet dat je als zzp’er veel meer verdient dat een werknemer in loondienst voor hetzelfde beroep. Zzp’ers hebben namelijk kosten voor de onderneming, zoals huisvesting en bedrijfsmiddelen. Ook verwerken ze zaken als vakantiebijslag en pensioen in hun uurtarieven. In de tabel hieronder hebben we een aantal beroepen uitgelicht met bijbehorende (gemiddelde) uurtarieven van zzp’ers in vergelijking tot (gemiddelde) uurtarieven van werknemers in loondienst.

Beroep Gemiddeld uurtarief zzp’ers Gemiddeld bruto-uurloon werknemers in loondienst
Verzorgende thuiszorg € 30 ,- € 14 ,-
Verpleegkundige (mbo) € 30 ,- € 15 ,-
Kapper € 20 ,- € 12 ,-
Vrachtwagenchauffeur € 30 ,- € 13 ,-
Taxichauffeur € 30 ,- € 12 ,-
Uitvoerder bouw € 35 ,- € 18 ,-
Stukadoor € 40 ,- € 14 ,-
Timmerman € 28 ,- € 14 ,-
Fysiotherapeut € 55 ,- € 15 ,-
Psycholoog € 60 ,- € 20 ,-
Accountant € 85 ,- € 23 ,-
Financieel adviseur € 110 ,- € 20 ,-
Bron: loonwijzer.nl 

Let op: dit zijn gemiddeldes, naarmate iemand langer werkt en meer ervaring heeft in het vakgebied zal het gemiddelde uurtarief stijgen. Ook zijn de voorbeelden sterk afhankelijk van de markt.

Tips uurtarief bepalen zzp

 

 • Praten met andere ondernemers: vraag andere ondernemers hoe zij onderhandelen en hoeveel zij vragen voor een bepaalde service, zo krijg je een beter beeld van welke tarieven realistisch zijn.
 • Werk met een flexibel tarief: reken bijvoorbeeld voor een spoedopdracht een hoger tarief en geef bij langere, vaste opdrachten iets van korting. Het tarief mag best variëren afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van een opdracht.
 • Oefen het onderhandelingsgesprek: onderzoek goed wie je tegenover je hebt zitten en wat jullie gezamenlijke belang is. Praat niet enkel over geld, maar vooral over de voordelen van de samenwerking. Door dit te oefenen met vrienden of familie zul je een stuk verzekerder het onderhandelingsgesprek ingaan.
 • Start niet met een te laag uurtarief: het klinkt misschien logisch om een lager tarief in het begin te hanteren omdat je pas net bent gestart, maar pas op dat je geen té laag tarief neemt. Het liefst verhoog je ieder jaar het uurtarief een beetje, maar als je heel laag begint, wordt het lastig om hogerop te gaan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom is het belangrijk om een goed uurtarief te bepalen als zzp'er?
Als zzp'er moet je uurtarief voldoende zijn om je kosten te dekken en tegelijkertijd winstgevend te zijn. Is je uurtarief te laag? Dan loop je het risico dat je niet genoeg verdient. Is je uurtarief te hoog? Dan loop je het risico dat je klanten misloopt en dat ze naar je concurrent stappen.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?
Houd rekening met je ervaring, vaardigheden, opleiding en de kosten die je maakt om je bedrijf te runnen om tot een geschikt uurtarief te komen. Deel je gewenste jaarsalaris door het aantal factureerbare uren dat je per jaar werkt plus de zakelijke kosten voor het runnen van je bedrijf.

Welke kosten moet ik in mijn uurtarief opnemen?
Je moet je zakelijke kosten in je uurtarief opnemen om ervoor te zorgen dat je een winstgevend tarief bepaalt. Dit omvat kosten zoals kantoorkosten, reiskosten, verzekeringen, belastingen en de kosten van je apparatuur en benodigdheden.

Hoe kan ik mijn uurtarief verhogen?
Worden je koster hoger als gevolg van de inflatie? Of klopt je uurtarief niet in verhouding met je ervaring, vaardigheden en opleiding? Dan wordt het tijd om te overwegen of je het uurtarief moet verhogen. Let wel op: als je je uurtarief verhoogt, dan kan dit leiden tot het verlies van klanten. Wees dus voorzichtig en verantwoord de tarieven bij je klanten. 

Hoe kan ik concurrerend blijven met mijn uurtarief?
Houd je concurrenten in de gaten en vergelijk de tarieven met je eigen uurtarief. Overweeg om verschillende prijspakketten aan te bieden die voor verschillende type klanten relevant zijn. Spits je diensten en tarieven aan op datgene wat de klant nodig heeft. Maar, doe je zelf niet te min, je wilt natuurlijk voldoende geld binnenbrengen. 

Moet ik altijd hetzelfde uurtarief in rekening brengen voor elke klant?
Dat hoeft niet per se. Je uurtarief kan verschillen afhankelijk van de klant en de aard van het werk wat je doet. Bijvoorbeeld, als boekhouder of accountant zullen de kosten voor een grote onderneming hoger uitvallen dan voor een kleine start-up. Wees transparant in je tarieven en leg de prijsverschillen duidelijk uit aan je klanten. 

Moet ik mijn uurtarief aanpassen aan veranderende omstandigheden?
Soms is het nodig om je tarief aan te passen aan de veranderingen in de markt of in de verandering in je kosten. Herzie regelmatig je tarieven zodat je nog steeds winstgevend bent. Houd er rekening mee dat een verhoging van de tarieven tot het verlies van klanten kan leiden. Pas de tarieven dus verantwoordelijk aan en communiceer de prijsverhoging aan je klanten.

Hoe kan ik mijn klanten mijn uurtarief uitleggen?
Vertel je klanten duidelijk welke kosten in je tarief zijn opgenomen en waarom deze kosten nodig zijn om winstgevend te kunnen zijn. Rechtvaardig ook je vaardigheden en ervaringen, mensen betalen je immers voor je expertise. Als je open en eerlijk bent over de tarieven, dan begrijpen klanten beter waarom je in rekening brengt wat je doet en wordt het vertrouwen verhoogd.

Schakel hulp in van een ervaren boekhouder of accountant

We hebben nog een laatste tip, namelijk om een ervaren boekhouder of accountant in te schakelen die je helpt met de gehele boekhouding. Zo houd je meer tijd over voor het ondernemen en weet je zeker dat de administratie foutloos wordt uitgevoerd. Ook kan hij of zij je adviseren bij het bepalen van een geschikt uurtarief. Vul onderstaand aanvraagformulier in en kom in contact met verschillende boekhouders of accountants bij je in de buurt! Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als (startende) ondernemer.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Ontvang gratis offertes

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.