Uurtarief bepalen als zzp’er in 2023? Tips

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 27-07-2023

Van plan om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, maar heeft u nog geen idee welk uurtarief u kan vragen? U bent niet de enige. Het aantal nieuwe jonge ondernemers in Nederland neemt ieder jaar flink toe. Het bepalen van het uurloon als zzp’er is één van de lastigste dingen bij het beginnen voor uzelf. Wij helpen u op weg met een aantal tips en tricks om het uurtarief te bepalen voor zelfstandige ondernemers. 

Op deze pagina:

Bereken gewenste jaarinkomen

Het is belangrijk om met uw uurtarief niet te hoog te gaan zitten, want dan schrikt u misschien klanten af. Echter, als u te laag gaat zitten, dan maakt u te weinig omzet en komt u niet goed rond. Begin voor u het uurtarief gaat vaststellen daarom eerst eens met het uitrekenen van uw gewenste jaarinkomen. Bereken eerst alle zakelijke kosten en kijk daarna hoeveel u iedere maand moet overhouden om in uw levensonderhoud te voorzien. Houd daarbij rekening met niet alleen noodzakelijke uitgaven, maar ook aan sparen en leuke uitgaven (vakanties, uitjes, etentjes). Hieronder gaan we in op onkosten waar u rekening mee moet houden bij het maken van een begroting als zzp’er.
uurtarief zzp

Verschillende soorten onkosten berekenen

Bij het starten van een eigen bedrijf, zoals de start van een BV of eenmanszaak, moet u rekening houden met extra kosten. Zo weet u precies wat u op zakelijk gebied allemaal uitgeeft of in de toekomst nog gaan uitgeven. We hebben de meest voorkomende onkosten voor u op een rijtje gezet.

 • Administratiekosten
  Als u ervoor kiest om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder, of om gebruik te maken van een boekhoudpakket, dan zult u de kosten hiervan in het uurtarief moeten verwerken. Deze kosten komen namelijk iedere maand of ieder jaar terug.
 • Huisvestingskosten
  Huurt u een kantoorpand of een andere ruimte? Dan moet u rekening houden met deze kosten, omdat u deze terug zal moeten verdienen met de omzet die u maakt. Houd een deel van uw inkomsten hiervoor apart.
 • Telefoonkosten en internet
  Als ondernemer kunt u niet zonder telefoon en internet. Misschien moet u vaak bellen vanuit het buitenland tegen hoge kosten. Vaak gaan klanten er al vanuit dat deze kosten in uw uurtarief verwerkt zitten, waardoor uw gemaakte uren en kosten hoger komen te liggen dan dat u vooraf had berekend. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken met uw klanten over de verwachte extra kosten. Houd geld apart voor uw telefoon- en internetabonnement.
 • Vervoerskosten
  Voor sommige klanten zult u de nodige kilometers moeten afleggen. Dit kan per auto of per openbaar vervoer. Maak een schatting van deze kosten en neem ze mee in uw begroting. Daarnaast adviseren we een zakelijke rekening af te sluiten, waarin u alle zakelijke uitgaven gesplitst houdt van de privé-uitgaven. Het afsluiten van een zakelijke rekening geeft u meer inzicht in de financiële gesteldheid van uw bedrijf.
 • Marketing- en advertentiekosten
  Voor uw acquisitie en het uitbreiden van de klantenkring maakt u waarschijnlijk gebruik van marketing of advertenties. Adverteren is een goede manier om snel meer leads en klanten te genereren. Verwerk de kosten van de marketing- en advertentiekosten in uw uurtarief als u hier structureel mee werkt.
 • Verzekeringen / pensioenregeling
  Als zelfstandig ondernemer bent u zelf geheel verantwoordelijk voor zaken als arbeidsongeschiktheid, ziekte en uw pensioen. Bekijk hoeveel u betaalt voor verschillende premies en verwerk dit in uw uurtarief.
 • Cursussen of opleidingen
  Om uw kennis over uw vakgebied op peil te houden kunt u ervoor kiezen om regelmatig cursussen of opleidingen te volgen. Op deze manier blijft uw dienst kwalitatief sterk en kunt u de klant op de best mogelijke manier blijven adviseren. Verwerk ook deze kosten in uw uurtarief.
 • Inventaris
  Onder inventaris vallen alle spullen die u nodig heeft voor uw onderneming. De spullen zijn nodig om de dienst of goederen te kunnen blijven leveren. Denk aan voorraden, computers om mee te werken, meubilair, enzovoorts.

De boekhouders in ons netwerk geven u graag fiscale tips, zoals welke aftrekposten voor zzp'ers relevant zijn en onder welke fiscale verplichtingen u valt als zelfstandig ondernemer.

Tip: maak ook een apart potje voor belastinguitgaves, zoals de inkomstenbelasting.

Hoeveel uur wilt u werken?

Als we even uitgaan van een gemiddeld fulltime werkjaar, dan komt u uit op 260 werkdagen. Houd er rekening mee dat u op sommige dagen ook administratie moet bijwerken of naar uw klanten moet reizen. Uren die u steekt in het reizen of in de boekhouding kunt u niet zomaar doorberekenen aan klanten of aan uw opdrachtgever. Maak daarom ook een schatting van de niet-declarabele uren, zoals reistijd, acquisitie, administratie en het (verder) ontwikkelen van uw product of dienst. Als startende zzp’er heeft u waarschijnlijk niet het hele jaar door volgeboekt met opdrachten, schat daarom de declarabele uren iets lager in aan het begin. Op deze manier kan het later alleen maar meevallen. 

Ook interessant:

uurtarief zzp

Overzicht van gemiddelde uurtarieven

De verschillen tussen tarieven kunnen zeer groot zijn voor verschillende beroepen. Het betekent echter niet dat u als zzp’er veel meer verdient dat een werknemer in loondienst voor hetzelfde beroep. Zzp’ers hebben namelijk kosten voor de onderneming, zoals huisvesting en bedrijfsmiddelen. Ook verwerken ze zaken als vakantiebijslag en pensioen in hun uurtarieven. In de tabel hieronder hebben we een aantal beroepen uitgelicht met bijbehorende (gemiddelde) uurtarieven van zzp’ers in vergelijking tot (gemiddelde) uurtarieven van werknemers in loondienst.

Beroep Gemiddeld uurtarief zzp’ers Gemiddeld bruto-uurloon werknemers in loondienst
Verzorgende thuiszorg € 30 ,- € 14 ,-
Verpleegkundige (mbo) € 30 ,- € 15 ,-
Kapper € 20 ,- € 12 ,-
Vrachtwagenchauffeur € 30 ,- € 13 ,-
Taxichauffeur € 30 ,- € 12 ,-
Uitvoerder bouw € 35 ,- € 18 ,-
Stukadoor € 40 ,- € 14 ,-
Timmerman € 28 ,- € 14 ,-
Fysiotherapeut € 55 ,- € 15 ,-
Psycholoog € 60 ,- € 20 ,-
Accountant € 85 ,- € 23 ,-
Financieel adviseur € 110 ,- € 20 ,-
Bron: loonwijzer.nl 

Let op: dit zijn gemiddeldes, naarmate iemand langer werkt en meer ervaring heeft in het vakgebied zal het gemiddelde uurtarief stijgen. Ook zijn de voorbeelden sterk afhankelijk van de markt.

Tips uurtarief bepalen zzp

 

 • Praten met andere ondernemers: vraag andere ondernemers hoe zij onderhandelen en hoeveel zij vragen voor een bepaalde service, zo krijgt u een beter beeld van welke tarieven realistisch zijn.
 • Werk met een flexibel tarief: reken bijvoorbeeld voor een spoedopdracht een hoger tarief en geef bij langere, vaste opdrachten iets van korting. Het tarief mag best variëren afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van een opdracht.
 • Oefen het onderhandelingsgesprek: onderzoek goed wie u tegenover zich heeft zitten en wat jullie gezamenlijke belang is. Praat niet enkel over geld, maar vooral over de voordelen van de samenwerking. Door dit te oefenen met vrienden of familie zult u een stuk verzekerder het onderhandelingsgesprek ingaan.
 • Start niet met een te laag uurtarief: het klinkt misschien logisch om een lager tarief in het begin te hanteren omdat u pas net bent gestart, maar pas op dat u geen té laag tarief neemt. Het liefst verhoogt u ieder jaar het uurtarief een beetje, maar als u heel laag begint, wordt het lastig om hogerop te gaan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom is het belangrijk om een goed uurtarief te bepalen als zzp'er?
Als zzp'er moet uw uurtarief voldoende zijn om uw kosten te dekken en tegelijkertijd winstgevend te zijn. Is uw uurtarief te laag? Dan loopt u het risico dat u niet genoeg verdient. Is uw uurtarief te hoog? Dan loopt u het risico dat u klanten misloopt en dat ze naar uw concurrent stappen.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?
Houd rekening met uw ervaring, vaardigheden, opleiding en de kosten die u maakt om uw bedrijf te runnen om tot een geschikt uurtarief te komen. Deel uw gewenste jaarsalaris door het aantal factureerbare uren dat u per jaar werkt plus de zakelijke kosten voor het runnen van uw bedrijf.

Welke kosten moet ik in mijn uurtarief opnemen?
U moet uw zakelijke kosten in uw uurtarief opnemen om ervoor te zorgen dat u een winstgevend tarief bepaalt. Dit omvat kosten zoals kantoorkosten, reiskosten, verzekeringen, belastingen en de kosten van uw apparatuur en benodigdheden.

Hoe kan ik mijn uurtarief verhogen?
Worden uw koster hoger als gevolg van de inflatie? Of klopt uw uurtarief niet in verhouding met uw ervaring, vaardigheden en opleiding? Dan wordt het tijd om te overwegen of u het uurtarief moet verhogen. Let wel op: als u uw uurtarief verhoogt kan dit leiden tot het verlies van klanten. Wees dus voorzichtig en verantwoord de tarieven bij uw klanten. 

Hoe kan ik concurrerend blijven met mijn uurtarief?
Houd uw concurrenten in de gaten en vergelijk de tarieven met uw eigen uurtarief. Overweeg om verschillende prijspakketten aan te bieden die voor verschillende type klanten relevant zijn. Spits uw diensten en tarieven aan op datgene wat de klant nodig heeft. Maar, doe u zelf niet te min, u wilt natuurlijk voldoende geld binnenbrengen. 

Moet ik altijd hetzelfde uurtarief in rekening brengen voor elke klant?
Dat hoeft niet per se. Uw uurtarief kan verschillen afhankelijk van de klant en de aard van het werk wat u doet. Bijvoorbeeld, als boekhouder of accountant zullen de kosten voor een grote onderneming hoger uitvallen dan voor een kleine start-up. Wees transparant in uw tarieven en leg de prijsverschillen duidelijk uit aan uw klanten. 

Moet ik mijn uurtarief aanpassen aan veranderende omstandigheden?
Soms is het nodig om uw tarief aan te passen aan de veranderingen in de markt of in de verandering in uw kosten. Herzie regelmatig uw tarieven zodat u nog steeds winstgevend bent. Houd er rekening mee dat een verhoging van de tarieven tot het verlies van klanten kan leiden. Pas de tarieven dus verantwoordelijk aan en communiceer de prijsverhoging aan uw klanten.

Hoe kan ik mijn klanten mijn uurtarief uitleggen?
Vertel uw klanten duidelijk welke kosten in uw tarief zijn opgenomen en waarom deze kosten nodig zijn om winstgevend te kunnen zijn. Rechtvaardig ook uw vaardigheden en ervaringen, mensen betalen u immers voor uw expertise. Als u open en eerlijk bent over de tarieven, dan begrijpen klanten beter waarom u in rekening brengt wat u doet en wordt het vertrouwen verhoogd.

Schakel hulp in van een ervaren boekhouder of accountant

We hebben nog een laatste tip, namelijk om een ervaren boekhouder of accountant in te schakelen die u helpt met de gehele boekhouding. Zo houdt u meer tijd over voor het ondernemen en weet u zeker dat de administratie foutloos wordt uitgevoerd. Ook kan hij of zij u adviseren bij het bepalen van een geschikt uurtarief. Vul onderstaand aanvraagformulier in en kom in contact met tot drie verschillende boekhouders of accountants bij u in de buurt! Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als (startende) ondernemer.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.