Twijfelt u ook om ZZP’er te worden? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor u!

7 minuten leestijd

Veel mensen dromen ervan om een eigen onderneming te starten, maar weten niet zeker of het leven als zzp'er voor hun is weggelegd. Kom er in dit artikel achter wat de voor- en nadelen zijn van het starten van een eigen bedrijf.

Starten als ZZP'er in 2021?

Voordat u start als ZZP'er is het belangrijk om goed in te lezen over alle mogelijkheden, verplichtingen en voor- en nadelen. Om voor uzelf te starten gaat niet vanzelf. Er is genoeg wat geregeld moet worden. De belangrijkste stappen die u doorloopt bij het starten als ZZP'er zijn:

 1. Een ondernemingsplan opstellen: breng concreet de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart. Doe ook vooral onderzoek naar uw concurrentie en maak een businessplan en financieel plan.
 2. Inschrijven bij de KvK: het is voor ondernemingen en rechtspersonen verplicht om in te schrijven in het Handelsregister. De KvK geeft uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst.
 3. Administratie regelen: veel ZZP'ers houden zich er niet graag mee bezig: boekhouding en administratie. Het voeren van geordende en up-to-date administratie is echter wettelijk verplicht. Bovendien geeft de administratie u inzicht hoe u er financieel voor staat. U kunt ervoor kiezen om zelf administratie te voeren, of om deze uit te besteden aan een boekhouder.  De boekhouders in ons netwerk helpen u graag met de volledige administratie. Vraag gratis 3 offertes aan en vergelijk boekhouders bij u in de buurt!
 4. Verzekeringen afsluiten: als u aan de slag gaat als ZZP'er dan loopt u dagelijks risico's die niet altijd te overzien zijn. U bent bijvoorbeeld niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies vanwege arbeidsongeschiktheid of ziekte.

Twijfelt u ook om ZZP’er te worden? De voor- en nadelen ZZP'er worden op een rijtje

Het aantal ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) in ons land blijft stijgen. In de eerste helft van 2018 zijn er volgens een onderzoek van de kamer van koophandel 85.021 eenmanszaken opgestart. De vraag blijft echter, is dit ook interessant voor u? ZZP'er worden kent verschillende voor- en nadelen.

Voordelen ZZP'er worden:

 • Hoger uurloon;
 • Zelf tijd indelen;
 • Netwerk vergroten;
 • Fiscale voordelen;
 • Veel afwisseling in het werk;
 • Bedrijven hebben tekort aan personeel.

Nadelen ZZP'er worden:

 • Geen vakantiedagen opbouwen;
 • Geen bonussen;
 • Ziekteverlof;
 • Verantwoordelijk voor eigen klanten.

Wat zijn de voordelen van ZZP'er worden?

🟢 Hoger uurloon

Er worden steeds meer eenmanszaken opgericht in ons land. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat het uurloon van een zelfstandige ondernemer met ruim 15% steeg gedurende de afgelopen vijf jaar. De salarissen van mensen in loondienst steeg ‘slechts’ met 5%. De verhoging in deze uurtarieven heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van 2018 is een recordhoogte bereikt van het aantal openstaande vacatures in Nederland, dit aantal werd vastgesteld op 251.000. 

Het juiste uurtarief bepalen als ZZP'er is lastig. Vraagt u teveel? Dan schrik u waarschijnlijk klanten af. Vraagt u te weinig? Dan is dat niet alleen een onderwaardering van uw kwaliteiten en kunnen, maar loopt u ook het risico om te weinig inkomsten te genereren. Bereken daarom per maand hoeveel geld u nodig heeft om rond te komen. Tel hier ook zaken als inkomstenbelasting en zorgverzekering bij op. Bereken daarna de zakelijke kosten (zoals kantoorhuur) en deel dit bedrag door het aantal declarabele uren. Zo komt u uit bij het uurtarief dat u nodig hebt om geen verlies te maken.

🟢 Eigen tijd indelen

Dit is wellicht het bekendste voordeel van werken als ZZP'er. U beslist zelf wanneer en op welke manier u uw werkzaamheden inricht. Of hoeft niet moeilijk te schuiven voor een afspraak bij de tandarts of het ophalen van kinderen van school. U bent eigen baas dus hoeft geen toestemming aan iemand anders te vragen voor dit verlof. Daarnaast bent u vrij om op vakantie te gaan wanneer u wilt, of zelfs indien mogelijk vanaf het buitenland verder werken. 

🟢 Netwerk vergroten

Als zelfstandige werkt u vaak aan uiteenlopende projecten bij verschillende klanten en organisaties. Door maanden bij een klant te werken leert u deze persoon of de organisatie beter kennen. Dit zijn direct contactpersonen die u aan uw netwerk kunt toevoegen. Een actief netwerk zorgt bovendien weer voor nieuwe opdrachten en brengt u in contact met nieuwe potentiële klanten en interessante relaties. 

🟢 Fiscale voordelen

Als ZZP'er heeft u meer risico's dan wanneer u in loondienst zou werken. Om deze risico's te compenseren kunnen ZZP'ers gebruikmaken van verschillende fiscale aftrekposten voor zelfstandigen. Zo komt u in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en eventueel voor startersaftrek.

🟢 Veel afwisseling in het werk

Een ander voordeel van werken als zelfstandige is dat u als ZZP'er in korte tijd veel meer verschillende opdrachten kunt oppakken. U zult nooit een week lang met dezelfde werkzaamheden bezig zijn, wellicht zelfs niet eens één dag. Als een bestaande opdracht of taak u niet langer meer energie geeft dan kunt u besluiten om naar iets nieuws op zoek te gaan. U heeft de toekomst volledig zelf in de hand en als u goed met deze verantwoordelijkheid omgaat dan is ZZP'er worden misschien een goede keuze voor u.

🟢 Bedrijven hebben tekort aan personeel

Steeds meer bedrijven hebben een tekort aan personeel en zoeken naar mogelijkheden in de flexibele schil. Door deze stijgende vraag kunnen zelfstandige ondernemers hun uurtarieven verhogen. De werknemers in loondienst hebben hier geen grip op, daarom dat dit percentage lager ligt dan dat van de zelfstandigen.

Naast het feit dat er een hoger uurtarief gevraagd kan worden beheerst een zelfstandige ondernemer over meer vrijheid. Een voordeel voor een opdrachtgever bij het samenwerken met een zelfstandige ondernemer is het feit dat er geen premies betaald hoeven te worden in de vorm van verzekeringen en premies voor pensioenopbouw.

Wat zijn de nadelen van ZZP'er worden?

🔴 Ziekteverlof

Er wordt helaas niet doorbetaald zodra u ziek wordt als ZZP'er. Als u in loondienst werkt dan krijgt u bij ziekte wel gewoon doorbetaald. Als zelfstandige ondernemer kunt u zelf beslissen hoe u zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. 

🔴 Geen vakantiedagen / bonussen

Een groot nadeel aan het zijn van ZZP’er is het feit dat er geen bonussen worden uitgekeerd en dat er geen vakantiedagen worden opgebouwd. Er is geen wettelijke verplichting voor vakantiedagen voor zelfstandigen. 

🔴 Verantwoordelijk voor eigen klanten

Als ZZP'er heeft u meer risico dan iemand in vaste dienst. Zo bent u zelf verantwoordelijk voor de werving van nieuwe opdrachten en klanten. Als u een tijdje geen nieuwe opdrachten of klanten binnenhaalt dan heeft u meteen een grote daling in uw inkomen. Sterker nog: als er geen klanten zijn die de diensten van de ZZP’er afnemen wordt er ook geen geld verdiend.  Zorg daarom dat u goed online vindbaar bent en ga actief aan de slag met het vergroten van uw netwerk via je eigen netwerk, social media en via netwerkborrels.

Onderstaand zijn een aantal beroepen met het bijbehorend uurtarief van een ZZP’er in tegenstelling tot het salaris in loondienst afgebeeld.

 
Beroep Uurtarief ZZP Maandinkomsten ZZP (160 uur p. maand) Salaris in loondienst (160 uur p. maand)
Loodgieter € 40,- per uur € 6.400,- € 1.800 - € 2.600,-
Online marketeer € 75,- per uur € 12.000,-   € 2.500 - € 4.500,-
Pedagoog € 60,-per uur € 9.600,- € 2.500 - € 3.500,-
Verpleegkundige € 40,-per uur € 6.400,- € 1.800 - € 2.800,-
Freelance chef-kok € 45,- per uur € 7.200,- € 2.000 - € 2.700,-
Timmerman € 35,- per uur € 5.600,- € 1.700 - € 2.600,-
Schilder € 30,- per uur  € 4.800,- € 1.700 - € 2.550,-
Kapper € 25,- per uur  € 4.000,- € 1.200 - € 2.000,-
Taxichauffeur € 25,- per uur  € 4.000,- € 1.500 - € 2.000,-
Accountant € 90,- per uur  € 14.400,- € 2.000 - € 7.000,-
*Deze prijzen zijn opgesteld aan de hand van data van mijnzzp.nl 

Wat vindt u van de percentuele verschillen tussen een medewerker in loondienst en ZZP’ers? Bent u op zoek naar iemand die de administratie voor uw startende eenmanszaak kan voeren? Vraag hieronder vrijblijvend 3 offertes aan en wij gaan direct op zoek naar drie potentiële kandidaten bij u in de buurt! 👇

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.