Zzp’er worden? Voor- en nadelen van werken als zzp'er

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 02-05-2024

Veel mensen dromen ervan om een eigen onderneming te starten, maar weten niet zeker of het leven als zzp'er voor hun is weggelegd. Er komt namelijk een hoop kijken bij het starten van een eigen onderneming. Benieuwd naar wat de voor- en nadelen van werken als zzp'er zijn? Kom er in dit artikel achter wat de voor- en nadelen zijn van het starten van een eigen bedrijf als zelfstandige en beslis of het voor jou is weggelegd.

Op deze pagina:

Zzp'er worden? Volg deze stappen voor een vlotte start

Bij het streven naar een succesvolle carrière als zzp'er is een doordachte aanpak essentieel. Begin met het vergaren van grondige kennis over de mogelijkheden, verplichtingen en de diverse voor- en nadelen. De weg naar zelfstandig ondernemerschap vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Hier zijn de belangrijkste fasen om je reis als zzp'er te beginnen: 

1. Ondernemingsplan opstellen

Breng je sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen duidelijk in kaart. Doe grondig onderzoek naar je concurrentie en formuleer gedetailleerde bedrijfs- en financiële plannen. 

 2. KvK-inschrijving voltooien

Inschrijving in het Handelsregister is verplicht voor ondernemingen en rechtspersonen. De KvK deelt je gegevens automatisch met de Belastingdienst. 

 3. Administratie organiseren

 Hoewel administratie wellicht niet je favoriete bezigheid is, is een geordende en actuele administratie wettelijk verplicht. Naast naleving biedt administratie financieel inzicht. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen of uit te besteden aan een professionele boekhouder. Onze netwerkboekhouders staan klaar om je te helpen. Ontvang tot 3 offertes en vergelijk boekhouders bij jou in regio! 

4. Verzekeringen afsluiten

Als beginnende zzp'er word je geconfronteerd met diverse onvoorziene risico's. Denk aan inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of ziekte. Verzekeren is dan ook raadzaam. Sta klaar voor je nieuwe rol met de juiste verzekeringen.

De voor- en nadelen zzp'er worden op een rijtje

Het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in ons land blijft stijgen. De vraag blijft echter, is dit ook interessant voor jou? Zelfstandig ondernemer worden kent verschillende voor- en nadelen.

Voordelen zzp'er worden:

  • Hoger uurloon
  • Zelf tijd indelen
  • Netwerk vergroten
  • Fiscale voordelen
  • Veel afwisseling in het werk
  • Bedrijven hebben tekort aan personeel

Nadelen zzp'er worden:

  • Geen vakantiedagen opbouwen
  • Geen bonussen
  • Ziekteverlof
  • Verantwoordelijk voor eigen klanten

Wat zijn de voordelen van zzp'er worden? 🟢 

Hoger uurloon

Er worden steeds meer eenmanszaken opgericht in ons land. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat het uurloon van een zelfstandige ondernemer met ruim 15% steeg gedurende de afgelopen vijf jaar. De salarissen van mensen in loondienst steeg ‘slechts’ met 5%. De verhoging in deze uurtarieven heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2022 stonden er 451,9 duizend vacatures open in Nederland, ontzettend veel. Zie onderstaande tabel van het CBS.

vacatures nederland

Het juiste uurtarief bepalen als zzp'er is lastig. Vraag je teveel? Dan schrik je waarschijnlijk klanten af. Vraag je te weinig? Dan is dat niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten en kunnen, maar loop je ook het risico om te weinig inkomsten te genereren. Bereken daarom per maand hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen. Tel hier ook zaken als inkomstenbelasting en zorgverzekering bij op. Bereken daarna de zakelijke kosten (zoals kantoorhuur) en deel dit bedrag door het aantal declarabele uren. Zo kom je uit bij het uurtarief dat je nodig hebt om geen verlies te maken.

Zelf tijd indelen

Dit is wellicht het bekendste voordeel van werken als zzp'er. Je beslist zelf wanneer en op welke manier je jouw werkzaamheden inricht. Ook hoef je niet moeilijk te schuiven voor een afspraak bij de tandarts of het ophalen van kinderen van school. Je bent eigen baas dus hoeft geen toestemming aan iemand anders te vragen voor dit verlof. Daarnaast ben je vrij om op vakantie te gaan wanneer jij dat wil, of zelfs indien mogelijk vanaf het buitenland verder werken.
zzper voordelen

Netwerk vergroten

Als zelfstandige werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij verschillende klanten en organisaties. Door maanden bij een klant te werken leer je deze persoon of de organisatie beter kennen. Dit zijn direct contactpersonen die je aan jouw netwerk kunt toevoegen. Een actief netwerk zorgt bovendien weer voor nieuwe opdrachten en brengt je in contact met nieuwe potentiële klanten en interessante relaties. 

Fiscale voordelen

Als zzp'er heb je meer risico's dan wanneer je in loondienst zou werken. Om deze risico's te compenseren kunnen zzp'ers gebruikmaken van verschillende fiscale aftrekposten voor zelfstandigen. Zo kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en eventueel voor startersaftrek.

Veel afwisseling in het werk

Een ander voordeel van werken als zelfstandige is dat je als zzp'er in korte tijd veel meer verschillende opdrachten kunt oppakken. Je zult nooit een week lang met dezelfde werkzaamheden bezig zijn, wellicht zelfs niet eens één dag. Als een bestaande opdracht of taak je niet langer meer energie geeft, dan kun je besluiten om naar iets nieuws op zoek te gaan. Je hebt de toekomst volledig zelf in de hand en als je goed met deze verantwoordelijkheid omgaat dan is zzp'er worden misschien een goede keuze voor jou.

Bedrijven hebben tekort aan personeel

Steeds meer bedrijven hebben een tekort aan personeel en zoeken naar mogelijkheden in de flexibele schil. Door deze stijgende vraag kunnen zelfstandige ondernemers hun uurtarieven verhogen. De werknemers in loondienst hebben hier geen grip op, daarom dat dit percentage lager ligt dan dat van de zelfstandigen.

Naast het feit dat er een hoger uurtarief gevraagd kan worden, beheerst een zelfstandige ondernemer over meer vrijheid. Een voordeel voor een opdrachtgever bij het samenwerken met een zelfstandige ondernemer is het feit dat er geen premies betaald hoeven te worden in de vorm van verzekeringen en premies voor pensioenopbouw.

zzper voordelen personeelstekort

Als zzp'er profiteer je van deze voordelen, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke uitdagingen die gepaard gaan met het ondernemerschap. Door bewust te zijn van deze factoren kun je een weloverwogen beslissing nemen over het worden van een zzp'er.

Wat zijn de nadelen van zzp'er worden? 🔴

Ziekteverlof

Er wordt helaas niet doorbetaald zodra je als zzp'er ziek bent. Als je in loondienst werkt, dan krijg je bij ziekte wel gewoon doorbetaald. Als zelfstandige ondernemer kun je zelf beslissen hoe je je verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. 

Geen vakantiedagen / bonussen

Een groot nadeel aan het zijn van zzp’er is het feit dat er geen bonussen worden uitgekeerd en dat er geen vakantiedagen worden opgebouwd. Er is geen wettelijke verplichting voor vakantiedagen voor zelfstandigen. 

Verantwoordelijk voor eigen klanten

Als zzp'er heb je meer risico dan iemand in vaste dienst. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de werving van nieuwe zzp opdrachten en klanten. Als je een tijdje geen nieuwe opdrachten of klanten binnenhaalt, dan heb je meteen een grote daling in je inkomen. Sterker nog: als er geen klanten zijn die de diensten van de zzp'er afnemen wordt er ook geen geld verdiend. Zorg daarom dat je goed online vindbaar bent en ga actief aan de slag met het vergroten van je netwerk via je eigen netwerk, social media en via netwerkborrels.
zzper nieuwe opdrachten

Onderstaand zijn een aantal beroepen met het bijbehorend uurtarief van een zzp'er in tegenstelling tot het salaris in loondienst afgebeeld.

 
Beroep Uurtarief ZZP Maandinkomsten zzp (160 uur p. maand) Salaris in loondienst (160 uur p. maand)
Loodgieter € 40,- per uur € 6.400,- € 1.800 - € 2.600,-
Online marketeer € 75,- per uur € 12.000,-   € 2.500 - € 4.500,-
Pedagoog € 60,-per uur € 9.600,- € 2.500 - € 3.500,-
Verpleegkundige € 40,-per uur € 6.400,- € 1.800 - € 2.800,-
Freelance chef-kok € 45,- per uur € 7.200,- € 2.000 - € 2.700,-
Timmerman € 35,- per uur € 5.600,- € 1.700 - € 2.600,-
Schilder € 30,- per uur  € 4.800,- € 1.700 - € 2.550,-
Kapper € 25,- per uur  € 4.000,- € 1.200 - € 2.000,-
Taxichauffeur € 25,- per uur  € 4.000,- € 1.500 - € 2.000,-
Accountant € 90,- per uur  € 14.400,- € 2.000 - € 7.000,-
*Deze prijzen zijn opgesteld aan de hand van data van mijnzzp.nl 

FAQ: veelgestelde vragen

Wat is een zzp'er?
Een zzp'er is een zelfstandige zonder personeel. Met andere woorden, je hebt geen werknemers in dienst en bent verantwoordelijk voor je eigen administratie, inkomsten en uitgaven.

Wat zijn de voordelen van het starten als zzp'er?
Voordelen van het starten als zzp'er zijn meer vrijheid en flexibiliteit, de mogelijkheid om je eigen werktijden te bepalen en de kans om je eigen bedrijf op te bouwen. Daarnaast kan het financieel aantrekkelijk zijn, omdat je vaak je eigen tarieven kunt bepalen en geen kosten hebt voor werknemers.

Wat zijn de nadelen van het starten als zzp'er?
Nadelen van het starten als zzp'er zijn minder zekerheid over inkomsten, meer administratie en verantwoordelijkheid en de kosten voor verzekeringen en pensioenopbouw. Ook kan het lastig zijn om nieuwe opdrachten te vinden en om op vakantie te gaan of ziekteverlof te nemen.

Wat zijn de eerste stappen om als zzp'er te starten?
Om te starten als zzp’er moet je eerst een bedrijfsplan opstellen, je bedrijf registeren bij de KvK en verzekeringen en pensioenopbouw regelen. Het is ook belangrijk om je financiën goed te organiseren en een geschikt boekhoudprogramma te kiezen.

Hoe kan ik werk vinden als zzp'er?
Vind nieuwe opdrachten door het aanbieden van uw diensten via online platforms, door te netwerken met andere zzp'ers en het bieden van je diensten aan bedrijven in jouw branche. Het is ook belangrijk om een professioneel online (LinkedIn) profiel te hebben en je diensten te promoten via sociale media.

Hoe kan ik mijn prijzen bepalen als zzp'er?
Bepaal uw uurtarief als zzp’er door te kijken naar de kosten die je maakt, zoals materiaalkosten en tijd die je eraan kwijt bent.

Ook interessant:

Boekhouder voor zzp'er vinden

Wat is jouw mening over de percentuele verschillen tussen een medewerker in loondienst en zzp’ers? Ben je op zoek naar iemand die de administratie voor jouw startende eenmanszaak kan voeren? Vraag hieronder vrijblijvend tot 3 offertes aan en wij gaan direct op zoek naar drie potentiële boekhouders bij jou in de buurt! 👇

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Heb je een btw-nummer?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis offertes aan

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als startende ondernemer.