Vof oprichten: wat kost het en wat komt er bij kijken?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-03-2024

Denk je erover na om een Vennootschap onder Firma (vof) op te richten? Het aantal vof’s in Nederland neemt de laatste jaren gestaag toe. In het vierde kwartaal van 2023 waren er al meer dan 170.000 vof’s bijgekomen (bron: CBS). Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij de oprichting. Lees in dit artikel hoe je een vof kunt oprichten, wat de voor- en nadelen van een vof zijn en welke kosten er bij komen kijken.

Op deze pagina:

Wat is een Vennootschap onder Firma (vof)?

Een Vennootschap onder Firma is een onderneming die door meerdere ondernemers is opgericht. Een vof heeft veel weg van een eenmanszaak, alleen zijn er dus in tegenstelling tot een eenmanszaak meerdere eigenaren (ook wel ‘vennoten’) bij een vof. Het is een natuurlijke ondernemingsvorm, wat betekent dat vennoten zelf de geldstromen verzorgen. Iedere vennoot doet een vorm van inbreng, dit kan in de vorm van kapitaal zijn, maar ook in de vorm van arbeid of goederen. 

vof oprichten

Waarom een vof oprichten in plaats van bv?

Veel mensen twijfelen tussen de oprichting van een vof of een bv. Een Besloten Vennootschap (bv) is net wat formeler en duurder om op te richten dan een vof. Een vof is over het algemeen eenvoudiger, goedkoper en flexibeler. Een vof is vooral geschikt voor mensen die samen met anderen op een gelijke voet samen willen werken. Pas als het bedrijf en de bedrijfsrisico’s groter worden, dan is het waarschijnlijk beter om voor een bv te kiezen.

Een vof en bv verschillen zowel juridisch als fiscaal enorm van elkaar. Als blijkt dat de keuze die je hebt gemaakt toch niet de juiste is, dan moet je gaan kijken of je je vof kunt overzetten naar een bv. Let op: dit gaat gepaard met extra kosten. Overleg met je boekhouder of accountant wat de beste rechtsvorm is voor je onderneming.

Hoe kan ik een vof oprichten?

Als je een vof wilt oprichten, dan heb je geen minimumkapitaal nodig. Een vof is momenteel geen rechtspersoon, maar een personenvennootschap, vergelijkbaar met de commanditaire vennootschap (cv). Echter, er zijn veranderingen op komst. De overheid wil het starten van een bedrijf in samenwerking eenvoudiger maken. Deze veranderingen worden geïmplementeerd in de Wet Modernisering Personenvennootschappen. Op dit moment is er een eenmalige inschrijvingskost van €75,00 bij het Handelsregister van KVK om je vof in te schrijven. De inschrijving in het Handelsregister omvat essentiële gegevens zoals de naam, activiteit en de namen van de vennoten. Je kunt je inschrijving online voorbereiden.

Commanditaire vennootschap: een commanditaire vennootschap (cv) is vergelijkbaar met een vof, alleen is de investerende vennoot hier niet actief werkzaam binnen het bedrijf. De investeerder (ofwel: commanditaire vennoot) brengt alleen waarde in ruil voor een deel van de winst van de vennootschap.

Om een vof op te richten heb je een notariële akte nodig. Daarnaast moet je je vof laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de tekening moeten alle vennoten tekenen en zich legitimeren. Ook wordt er bij de inschrijving aangegeven tot hoever elk van de vennoten mag handelen.

Wat is een man-vrouw firma?

Als partners samen een vof oprichten heet dit ook wel een man-vrouwfirma. Dit kan een dubbel belastingvoordeel opleveren. Een voorwaarde hiervoor is dat de Belastingdienst allebei de partners als zelfstandig ondernemer beschouwd. Je hebt dan allebei recht op verschillende vrijstellingen en aftrekposten. Een nadeel van een man-vrouw firma is dat allebei de partners privé aansprakelijk zijn.

Opheffen vof

Komt een vennoot te overlijden, of stopt hij of zij ermee? Dan eindigt de vof. Als je dit wilt voorkomen dan kun je daarover een regel in het vennootschapscontract opnemen via een zogeheten verblijvingsbeding of overnamebeding. In dat geval kan de vof doorgaan met een nieuwe vennoot.

Als de vof helemaal stopt, dan moet de vennootschap worden ontbonden. Alle vennoten moeten hiervoor opzeggen. Ook moeten ze hierna de bezittingen verdelen en vereffenen. Alle openstaande schulden worden betaald en aandeel wordt teruggekregen in geld of natura. In het vennootschapscontract staat aangegeven hoe dit gebeurt.

Let op: het laten opheffen van je vof kan gevolgen hebben voor je financiering, verzekeringen, bankrekening, pensioenfonds en je gemeentevergunningen. Kijk op de website van de verschillende instanties om te zien welke stappen je moet doorlopen.

Kosten oprichten vof

Zoals we hierboven al aangaven zijn er verschillende stappen bij het oprichten van een vof. Zo zul je je bij de KvK moeten inschrijven om in het Handelsregister te worden opgenomen, wat eenmalig rond de € 50,- kost. De kosten voor het opstellen van een vof-contract verschillen per notaris. Een notaris mag zelf de kosten voor zijn of haar service beslissen. Gemiddeld kost dit tussen de € 200 en € 400. Je mag er ook voor kiezen om een vennootschapscontract zelf op te stellen. Ook ben je wettelijk verplicht om een geordende administratie bij te houden. De kosten per boekhouder verschillen op basis van jaren ervaring.

Belasting als vof
Iedere vennoot van de vof betaalt zelf inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. Als de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting beschouwd, dan heb je bovendien recht op de mkb-winstvrijstelling. Ook zal jouw vof te maken krijgen met de vennootschapsbelasting (vpb). Er zijn gelukkig een hoop gunstige fiscale aftrekposten beschikbaar voor vof’s, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Aansprakelijkheid binnen een vof

De vof is voorlopig nog geen rechtspersoon. Vennoten zijn dus verantwoordelijk voor alle handelingen van de vof. Ze zijn daarnaast met hun eigen geld verantwoordelijk voor de financiën van de vof, dus ook voor eventuele schulden. Een groot nadeel is dus dat je als vennoot privé aansprakelijk bent voor de gehele schuld van de vof. Dit is ook het geval als je zelf niet de schulden hebt veroorzaakt.

Hoe schuld aflossen als vof?
De schuldeisers kunnen kiezen of zij eerst aanspraak maken op het vermogen van het bedrijf, of van de vennoten. Is dit toch nog onvoldoende om de schulden terug te betalen? Dan hebben de schuldeisers recht op het privévermogen van de vennoten uit de vof. Als je later instapt bij een vof ben je ook geheel aansprakelijk voor de eventuele schulden die zijn ontstaan. Controleer daarom altijd goed de financiële status van een vof voordat je instapt. 

Vof oprichten voor- en nadelen

Het oprichten van een vof kent verschillende voor- en nadelen. We hebben ze hieronder voor je opgesomd.

Voordelen vof:

  • Mogelijkheid om personeel aan te nemen (geef dit door aan de Belastingdienst, zodat je loonbelasting kan gaan betalen);
  • Veel voordelige fiscale aftrekposten;
  • Geen minimumkapitaal vereist;
  • Eenvoudig om op te richten.

Nadelen vof:

  • Je kunt nooit alleen beslissen over zaken, dit moet gezamenlijk met de andere vennoten;
  • Aansprakelijkheid bij schulden.

Boekhouding vof

Bij de boekhouding van een vof hoef je geen jaarrekening te deponeren. Zoals hierboven aangegeven heb je wel te maken met inkomstenbelasting. Vaak neemt één van de vennoten dit voor zijn rekening. Soms kiest een vof ervoor om de aangiftes uit te besteden aan een ervaren boekhouder. De boekhouder zal hierbij periodiek de gehele boekhouding controleren. Dit laatste is ontzettend belangrijk, omdat je wettelijk verplicht bent om je administratie minimaal 7 jaar te bewaren.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een vof?
De afkorting vof staat voor Vennootschap Onder Firma. Een vof is een rechtsvorm waarbij er twee of meer personen samen een bedrijf oprichten en de winst en verlies delen. 

Welke stappen moet ik nemen om een vof op te richten?
Je moet een aantal stappen doorlopen om een vof op te richten. Zo moet je onder andere een samenwerkingsovereenkomst opstellen, je inschrijven bij de KvK, een zakelijke bankrekening openen, bedrijfsverzekeringen afsluiten en eventueel vergunningen aanvragen.

Moet ik een notaris inschakelen bij het oprichten van een vof?
Het is niet verplicht om naar een notaris te gaan voor het oprichten van een vof. Wel is het verstandig om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen waarin er afspraken worden gemaakt tussen de vennoten.

Wat zijn de voordelen van een vof?
Een vof kent meerdere voordelen, zoals de flexibiliteit in de organisatie en de verdeling van de winst en verlies tussen de verschillende vennoten. Ook is het oprichten van een vof goedkoop en eenvoudig. 

Wat zijn de nadelen van een vof?
Een vof kent ook nadelen, zoals dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn bij eventuele schulden en dat het lastig kan zijn om beslissingen te nemen als de vennoten het niet eens zouden worden.

Moet een vof belastingen betalen?
Er moet belasting worden betaald over de winst. De winst wordt verdeeld tussen de vennoten en deze moeten hier belasting over betalen.

Kan ik een vof alleen oprichten?
Een vof wordt altijd door minimaal twee personen opgericht. Als je in je eentje een bedrijf wilt starten dan kun je beter kiezen voor een eenmanszaak of bv.

Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een vof?
Bij een vof zijn de vennoten persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de vof. Dit houdt in dat schuldeisers bij de vennoten mogen aankloppen als de vof niet de verplichtingen nakomt. 

Kan ik een vof omzetten naar een bv?
Het is mogelijk om een vof naar een bv om te zetten (of andersom), bijvoorbeeld als je meer risico's wilt vermijden of als je wilt profiteren van fiscale voordelen. Er is hiervoor wel een notariële akte nodig.

Kan ik een vof opheffen?
Ja, het is mogelijk om een vof op te heffen. Dit kan bijvoorbeeld als de samenwerking niet meer goed verloopt of als de vennoten besluiten om de vof om te zetten naar een andere rechtsvorm. Hiervoor is wel een notariële akte nodig.

Ook interessant:

Hulp nodig bij de oprichting of boekhouding van je vof?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier. Wij hebben een hoop boekhouders en accountants in ons netwerk beschikbaar die je graag helpen. Na het invullen van het formulier nemen wij zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.