10 tips voor duurzaam ondernemen voor starters

7 minuten leestijd

Duurzaam ondernemen begint langzamerhand de nieuwe norm te worden. Vrijwel iedere organisatie voelt zich genoodzaakt om een steentje bij te dragen aan de toekomst. Kunt u als zzp’er of starter ook duurzaam ondernemen? En waar moet u dan aan denken? Lees verder om erachter te komen wat duurzaam ondernemen betekent en waarom u duurzaam ondernemen (als starter) moet overwegen. Tot slot geven we 10 tips hoe u milieubewust ondernemen het beste kunt aanpakken.

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is het op zo een manier ondernemen dat er wordt bijgedragen aan economische, ecologische en sociale belangen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft vooral een sociale achtergrond terwijl duurzaam ondernemen meer een milieuachtergrond heeft. Toch overlappen de twee met elkaar en worden ze vaak als synoniem gebruikt. Ze zouden beiden tot de kernactiviteit van een organisatie moeten horen.

Waarom duurzaam ondernemen?

Er zijn meerdere redenen waarom u aan de slag zou moeten gaan met duurzaam ondernemen. Eén reden daarvan is het intrinsieke gevoel van verantwoordelijkheid dat u wilt nemen voor wat u doet en hoe u onze planeet achterlaat voor volgende generaties. We moeten kunnen voldoen aan de behoeftes van huidige generaties zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties teniet te doen. Een andere reden is dat aandeelhouders het willen, of wellicht wordt het zelfs geëist van milieuorganisaties en overheidsinstanties. Duurzaam ondernemen als starter is bovendien ontzettend goed voor het imago van uw bedrijf. 

Daarnaast kan er op den duur een hoop geld mee worden bespaard. Dit kan zowel direct als indirect. Gaat u bijvoorbeeld volledig over op digitaal, dan bespaart u veel geld (voor het papier en de inkt) en kunt u de gegevens ook eenvoudiger delen via uw website of per e-mail. Soms wil de overheid zelfs een steuntje bieden als u wat duurzamer gaat ondernemen. U kunt in zo een geval subsidie aanvragen bij de provincie. Denk aan de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). 

Accountancybranche en duurzaam ondernemen

Sinds begin 2017 controleren accountants van een beursgenoteerde onderneming ook op niet-financiële informatie zoals duurzaamheid. Recent speelt bovendien de discussie dat controlerende accountants moeten waken voor klimaatrisico's bij een bedrijf. Mogelijk wordt het materiële klimaatrisico een onderdeel van de jaarrekeningen. Rabobank zegt hierover het volgende:

Accountants die de transformatie weten te maken naar continu en proactief adviseren, zullen de winnaars van de toekomst zijn.

Hoe je als starter duurzaam kunt ondernemen

Hieronder geven we een aantal tips waarmee u uw onderneming meer milieubewust kan maken en waarmee u kunt bijdragen aan een betere toekomst. 

Tip 1: Check hoe de huisvesting van uw onderneming is geregeld
Heeft u zelf een bedrijfspand gekocht? Of gaat uw bedrijf al uitbreiden en bent u op zoek naar een nieuw bedrijfspand? Dan kunt u eens kijken hoe het energielabel is opgebouwd. Zijn er nog zaken waarop de score kan worden verbeterd? Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde isolatie, om zo minder te hoeven stoken. Verbeteringen aanbrengen voor het energielabel zullen leiden tot een verlaagde energierekening van het pand. 

Tip 2: Bespaar energieverbruik
Aansluitend op de vorige tip is een voor de hand liggende stap om duurzamer te worden om het energieverbruik te minderen. Dit kan in de vorm van zowel elektriciteit als gas. Zet de verwarming bijvoorbeeld niet te hoog en zet deze in de avonden en nacht volledig uit. Hr-ketels verbruiken over het algemeen minder energie. Wijs ook uw werknemers erop om computers aan het einde van de werkdag uit te schakelen zodat ze niet op stand-by blijven staan. Dit bespaart weer extra energie. Ook is het een optie om te kijken naar het type ICT-producten. Sommige hard- en software is energiezuiniger dan andere.

Tip 3: Stimuleer groen woon- en werkverkeer
Een groot deel van de werkenden maakt gebruik van een auto. Dit is echter één van de meest vervuilende vormen van woon- en werkverkeer. Stimuleer medewerkers om met het OV te reizen of de fiets te pakken. Geef bijvoorbeeld een hogere reiskostenvergoeding als iemand met de fiets of het OV komt. Kunt u er niet omheen om met de auto te gaan? Kies dan voor een energiezuinige auto. Deze levert u geld op en is ook nog eens milieubewuster.

Tip 4: Thuiswerken!
Wat nog beter is dan het stimuleren van duurzaam reizen is thuiswerken. Door thuis te werken worden het aantal zakelijke kilometers zoveel mogelijk beperkt. Bovendien toont onderzoek naar thuiswerken aan dat ruim 40% van de werknemers productiever is sinds het thuiswerken door het coronavirus. Er zijn bovendien veel opties om vanuit thuis te communiceren met je collega’s, zoals via skype of zoom. Zo hoeven er geen kilometers te worden gereden om een vergadering bij te kunnen wonen.

Tip 5: Creëer een gezonde werkomgeving
Een gezonde werkomgeving is niet alleen fijn voor uw medewerkers, maar ook voor uzelf. Een aangename plek werkt namelijk stimulerend en verhoogt de productie van medewerkers. U kunt bijvoorbeeld een meer groene werkomgeving creëren door de aanschaf van planten. Daarnaast is flexwerken een manier om een gezonde werksfeer te creëren. Zo zal filerijden in de ochtend bijdragen aan meer stress en minder productiviteit, dus is het beter om net iets na de drukke ochtendspits naar het werk te komen. 

Tip 6: Maak gebruik van recyclebare verpakkingen
Stap over naar verpakkingen die gerecycled moeten worden zodat u een minder grote afvalberg krijgt. Het verzenden van pakketten is ontzettend vervuilend. Verdiept u zich in ecologische verpakkingen of kies voor een groene pakketverzender om milieuvervuiling te beperken.

Tip 7: Maak van afval scheiden een gewoonte
Inhakend op de vorige tip is het scheiden van afval ontzettend belangrijk en maar een kleine moeite. Lever de verschillende type afval (plastic, groen en restafval) afzonderlijk aan bij uw afvalverwerker of gemeente. Maak gebruik van prullenbakken met meerdere emmers waarbij iedere emmer voor een ander soort afval is bedoeld. Plak er eventueel stickers op die aanduiden wat voor afval in welke afvalemmer hoort zodat dit voor iedereen duidelijk is.

Denk aan het scheiden van onderstaande afvalsoorten:

  • Plastic (inclusief blikafval)
  • Papier/karton
  • Batterijen
  • Glas
  • GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

Tip 8: Print bewuster of stap over naar digitaal
Vaak worden er op kantoor dingen geprint waarvan het eigenlijk niet noodzakelijk was om te printen. Vraagt u zichzelf daarom altijd af: is dit noodzakelijk om te printen of is het ook digitaal mogelijk? Probeer gebruik te maken van online communicatie via bijvoorbeeld het programma Slack of per e-mail. Heeft u een vraag aan een collega? Loop even langs of geef een belletje. Ontkomt u er niet aan om te printen? Dan kunt u een meer ecologische inkt overwegen die inkt bespaart. 

Tip 9: Ga voor een milieuvriendelijk en duurzaam relatiecadeau
Weet u niet zo goed wat u kunt geven aan klanten of medewerkers? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten relatiegeschenken of bedankcadeaus beschikbaar die ook nog eens duurzaam zijn. Denk aan lokaal geproduceerd bier of kaas, of aan bamboe keukengerei of een persoonlijke Dopper-fles.

Tip 10: Maak personeel (en klanten) milieubewuster
Duurzaam ondernemen is niet alleen een kwestie van doen, maar ook een soort plicht naar uw klanten en medewerkers toe om hun bewust te maken van het belang van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Blijf erover communiceren met uw werknemers, dit helpt vaak bij het waarmaken van de duurzaamheidsdoelstellingen van uw bedrijf.

Boekhouders.nl is ook voorstander van duurzaam ondernemen. Wilt u als finance starter ook milieubewuster ondernemen? Veel mkb-bedrijven zijn bezig met de invulling van duurzaam ondernemen, maar het ontbreekt aan goed advies om een volgende stap te kunnen zetten. Onze mkb-accountant adviseert u graag en helpt u bij het opstellen en uitvoeren van een bewust beleid. Ook zijn ze op de hoogte van het laatste subsidienieuws. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan van 3 mkb-accountants bij u in de buurt.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen

Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.